Δεν κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει σε πτωτικό έδαφος την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Η εγχώρια αγορά κινήθηκε με χαμηλές ταχύτητες και επικράτησαν τάσεις σταθεροποίησης εν αναμονή της ολοκλήρωσης του placement της Εθνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (1/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,87 μονάδες ή -0,34% και έκλεισε στις 1.447,03 μονάδες. Πέριξ των 12 μονάδων το εύρος διακύμανσης, με υψηλό ημέρας τις 1.459,12 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.447,03 μονάδες. Σημειώνεται ότι το τελευταίο τριήμερο ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες της τάξης του -1,65%.
Στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης επικρατούσαν οι αγοραστές, με την άνοδο να χαρακτηρίζεται ως «χλιαρή», στον απόηχο της διόρθωση της Δευτέρας, όπου το Χ.Α. είχε σημειώσει πτώση άνω του -1%.
Ωστόσο, το φινάλε έκρυβε εκπλήξεις, καθώς η Αθήνα συντονίστηκε με την αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται πλέον σε πτωτικό έδαφος παρά το θετικό ξεκίνημα. Ουσιαστικά, το ελληνικό χρηματιστήριο «παρασύρθηκε» από την παγκόσμια αναδίπλωση, με έμφαση στην Wall Street, η οποία όμως έχει το περιθώριο διόρθωσης καθώς διαπραγματευόταν σε επίπεδα ρεκόρ. «Αγκάθι» για τις αγορές η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με το νέο μέτωπο που άνοιξε ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.
Υποτονικός ήταν ο τζίρος, με στόχο την άντληση ρευστότητας, εξ ου και η αναδίπλωση ορισμένων μετοχών που κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ (π.χ. ΟΤΕ, Jumbo), οι οποίες ανέβασαν εκ νέου «στροφές» σήμερα. Στην περίπτωση της Jumbo ευεργετικά λειτούργησε η έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Η Εθνική παραμένει στο προσκήνιο
Profit taking τεχνικής φύσεως έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Χ.Α., με το Σεπτέμβριο να κλείνει σε ανοδικό έδαφος, παρόλο που πρόκειται για έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 56% της συνολικής αξίας συναλλαγών, στον «αστερισμό» της ιδιωτικής τοποθέτησης στην ΕΤΕ. Παράλληλα, το νέο μέτωπο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, επανέφερε στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Παραμένει στο προσκήνιο η Εθνική Τράπεζα και το placement για το 10% των μετοχών, από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές μέσα σε μόλις δύο ώρες από το άνοιγμα. Χθες απασχόλησε μόνη της πάνω από το 25% των συναλλαγών στο Χ.Α. (34,35 εκατ. ευρώ), ενώ άλλαξαν «χέρια» και έξι πακέτα συνολικής αξίας 6,39 εκατ. ευρώ. Οι προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν σε τιμές πέριξ των 7,9 ευρώ, δηλαδή κοντά στο ανώτατο εύρος (7,3 ευρώ με 7,95 ευρώ).
Το βιβλίο προσφορών κλείνει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 16:00. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 9 φορές την πρώτη ημέρα, με την τιμολόγηση να πλησιάζει αρχικά το ανώτατο όριο του εύρους τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με υπερκάλυψη κατά 11 φορές. Ως αποτέλεσμα, εξηγεί η Eurobank Equities, το ΤΧΣ ενδέχεται να ανακοινώσει ένα στενότερο εύρος τιμών ή να δώσει guidance τιμολόγησης πιο κοντά στο ανώτατο άκρο.
Τη Δευτέρα (30/9) έληξε η προθεσμία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, φέρνοντας ορισμένες τεχνικές κινήσεις από τους επενδυτές, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους. Η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων «άγγιξε» τα 5,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στην Cenergy Holdings, καθώς την Τετάρτη (2/10) είναι προγραμματισμένη η ΓΣ για την έγκριση της ΑΜΚ, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές
Ισχυρές απώλειες καταγράφει σήμερα η Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να διολισθαίνει κατά -1,8%. Με ρελάνς ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας που ξεκίνησε νωθρά. Ο Dow Jones και ο Nasdaq «έσπαγαν» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιστρέφοντας χθες στα θετικά πρόσημα παρά το πτωτικό ξεκίνημα. Θεαματική ήταν η άνοδος των βασικών δεικτών στο γ’ τρίμηνο.
Με πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το -1%, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Τρίτης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος επιβράδυνε στο κάτω από το 2%, βοήθησαν προσωρινά τις αγορές. Πλέον οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, στο πλαίσιο της γενικευμένης διόρθωσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,6%, ενώ ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 χάνουν -0,9% και -1%, αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, ανέκαμψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές -οι λιγοστές που παρέμειναν ανοικτές- με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κερδίζει σχεδόν +2%. Κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα.