Στη θετική πορεία επέστρεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, ειδικά σε τίτλους που έδειξαν ότι μπορούν να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα και σε κάθε περίπτωση σε μια ανοδική διαφυγή από την τρέχουσα συσσώρευση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 1.310,87 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.301,13 μονάδων (-0,02%) και 1.311,96 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 9,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 3.167,24 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.264,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,74% στις 1.077,55 μονάδες.

Επισκιάστηκαν οι πωλητές

Αν και σήμερα παρατηρήθηκε η κλασική δυναμική των πωλητών μόλις το ΧΑ προσπαθεί να σπάσει το εύρος εντός του οποίου κινείται το τελευταίο διάστημα, η άνοδος αρκετών δεικτοβαρών τίτλων την επισκίασε, αφήνοντας τον γενικό δείκτη να επανέλθει στην πλαγιοανοδική του κίνηση, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι, έστω και μικρό, ασφαλείας πάνω από τις 1.300 μονάδες. Συντηρείται επομένως για ακόμη μία ημέρα το θετικό σενάριο, με την ήπια άνοδο να ικανοποιεί αρκετούς εγχώριους επενδυτές, που βλέπουν την αγορά να έχει καλύτερη συναλλακτική συμπεριφορά κατά τη έναρξη του έτους, σε σχέση με άλλες χρονιές (δικαιολογείται και από τις αποτιμήσεις).

Στην κίνηση πάντως βοηθούν και οι εσωτερικές διορθώσεις που κάνουν καθημερινά αρκετοί τίτλοι και δίνουν καύσιμα στις δυνάμεις στήριξης των επιπέδων, δημιουργώντας έτσι έναν άξονα πέριξ των 1.300 μονάδων. Άνω του επιπέδου αυτού βγαίνουν οι πωλητές που θέλουν να ενισχύσουν τα αποθέματα ρευστότητας τους και κάτω του επιπέδου απορροφάται η προσφορά υποδειγματικά. Σαφώς αυτό δεν αποτελεί μια εικόνα που θα συντηρηθεί επί μακρόν, εντούτοις είναι ίδιον των βραχυπρόθεσμων κινήσεων που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες και ελέγχουν την αγορά.

Σε λίγο μεγαλύτερο ορίζοντα, όπως αναφέρει και ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, διαγραμματικά, το “κουτί” μεταξύ 1.325 και 1.350 μονάδων του ΓΔ αποτελεί τον μεγάλο στόχο αλλά και την αντίσταση για τις επόμενες εβδομάδες, υπέρβαση της οποίας θα αναθερμάνει το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα βάλει ακόμη πιο στέρεες βάσεις για την εμπέδωση της ανοδικής κίνησης, τώρα που δεν θα υπάρχει η “δικαιολογία” της εορταστικής ραστώνης και της απουσίας των ξένων θεσμικών διαχειριστών.

Βέβαια, ο ίδιος δεν αποκλείει ότι η πιθανότητα μιας τεχνικής φύσεως διόρθωσης στον Γενικό Δείκτη καραδοκεί, συστήνοντας την αναζήτηση και διακράτηση τίτλων με υγιή θεμελιώδη και μερισματική απόδοση, οι οποίοι θα προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιό μας από πιθανές “αναταράξεις”. Ιδίως από το εξωτερικό, καθώς το θέμα του πληθωρισμού έχει αρχίσει να «χωνεύεται» από τις αγορές και οι ΗΠΑ αποφεύγουν τον κίνδυνο της ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα οι traders προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν έναν επιθετικό τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ πρωταγωνίστησαν και σήμερα, με τους τίτλους να κερδίζουν 5,67% και 5,65% αντίστοιχα, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της +2,92% και τη Βιοχάλκο με το +2,17% που κατέγραψε. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Quest, Jumbo, Motor Oil, Titan, ΔΕΗ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, αλλά καμία δεν κινήθηκε πάνω από το -1%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμη: