Στο χώρο του Large Cap σήμερα πρώτος σε απόδοση ήταν ο ΟΤΕ που ενισχύθηκε κατά 2,20%, ενώ κέρδη πλέον του 1% είχαν οι Πειραιώς, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Εθνική, Cenergy Holdings και ΔΕΗ.

O καλύτερος μήνας από τον περασμένο Μάιο όταν ο Γ.Δ. είχε ενισχυθεί κατά 12,31% ήταν ο φετινός Νοέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ξαναέβαλε την αγορά σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών της, αύξησε κατακόρυφα το τζίρο, καθιστώντας το μήνα τον «πλουσιότερο» των τελευταίων ετών από πλευράς συναλλαγών, ενώ έδωσε πολύ σημαντικά κέρδη για μεγάλο τμήμα του ταμπλό.

Ήταν ένας μήνας που αναβάθμισε κατακόρυφα τις προοπτικές της αγοράς καθώς προσέδωσε μεγάλο βάθος σε όλο το σύστημα, ενώ είχε τα δύο λίαν επιτυχημένα placements σε Alpha Bank και Εθνική, αλλά και δύο επίσης επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις για Eurobank και Πειραιώς.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε το Νοέμβριο σε ποσοστό 6,88%, ο FTSE 25 κέρδισε 6,32%, ο Mid Cap είχε άνοδο 8,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με ράλι +12,44%.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του 11μήνου χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό rebalancing των δεικτών του MSCI, όπου μολονότι δεν υπήρξαν αλλαγές – προσθήκες ή αφαιρέσεις – από την Ελλάδα, εντούτοις, η αύξηση της διασποράς της Εθνικής λόγω του placement, έφερε αύξηση συμμετοχής της Εθνικής με νέες εισροές, ενώ κινητικότητα υπήρξε και σε άλλες μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης έως τις 17:00 μ.μ. ήταν χαμηλότερα των 90 εκατ. ευρώ, καθώς ήταν μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων, ενώ στις δημοπρασίες έγιναν συναλλαγές πάνω από 170 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο τζίρος να εκτοξευτεί στα 258,64 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 59,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στην Εθνική, με τα 2/3 αυτών στις δημοπρασίες, με τη μετοχή να κυριαρχεί για 10η συνεχή συνεδρίαση ως απόλυτη leader της αγοράς με κυριαρχικούς όγκους και τζίρους. Μεγάλες συναλλαγές έγιναν και στη Mytilineos που διακίνησε συνολικά 36,7 εκατ. ευρώ με την πλειονότητα αυτών στις δημοπρασίες, η Jumbo διακίνησε 26,6 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 22,7 εκατ., η Eurobank 16,8 εκατ., η Alpha Bank 16,2, ο ΟΤΕ 13,9, ο ΟΠΑΠ 13,6 και η Motor Oil 12 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που προαναφέρθηκαν, διακίνησαν τα 218 από τα 258,6 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης.

Στον FTSE 25 διακινήθηκε τζίρος 248 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά έγιναν μόλις 10,6 εκατ. ευρώ συναλλαγές, κάτι που αποτελεί ακραία στρέβλωση για όλο το σύστημα. Στις τράπεζες έγινε τζίρος 115,3 εκατ. ευρώ, ενώ στον Mid Cap μόλις 4,79 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap σήμερα πρώτος σε απόδοση ήταν ο ΟΤΕ που ενισχύθηκε κατά 2,20%, ενώ κέρδη πλέον του 1% είχαν οι Πειραιώς, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Εθνική, Cenergy Holdings και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 2,7% δέχτηκαν οι Σαράντης και Autohellas, άνω του 2% έχασαν οι ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ και άνω του 1% οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development. Στον Mid Cap δέσποσε το ράλι +10,09% της AVAX μετά και τη θετική έκθεση της Optima Bank που έκανε σύσταση αγοράς με στόχο τα 2,79 ευρώ ήτοι +101% από το χθεσινό κλείσιμο.

Κέρδη 3,17% είχε η Αλουμύλ+2,48% η ΕΥΑΘ και +2,47% η Fourlis. Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ, Profile, Premia και ΑΔΜΗΕ. Στο σύνολο του ταμπλό υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 51 μετοχές σε άνοδο και 54 σε πτώση.

Διαβάστε ακόμη: