Ευάλωτο αποδεικνύεται ότι είναι το ελληνικό χρηματιστήριο στις πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας περισσότερο τη συγκεκριμένη «γραμμή» παρά εκείνη της Wall Street, η οποία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Επιπλέον, οι πωλητές «βλέπουν» μία ευκαιρία κατοχύρωσης των κερδών που αποκόμισαν το τελευταίο τετραήμερο (σωρευτική άνοδος +3,12%).

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,05% και διαπραγματεύεται στις 1.450,26 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.451,25 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.447,37 μονάδες. Άνοδο καταγράφουν η Εθνική και η Πειραιώς, με «όχημα» την αναβάθμισή τους από τη Moody’s, λειτουργώντας παράλληλα ως «αντίβαρο» για την εγχώρια αγορά.

Παράγοντας αποσυμπίεσης στην εγχώρια αγορά είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο, οι traders «ζυγίζουν» την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου της ακυβερνησίας. Παράλληλα, στρέφουν το βλέμμα τους στις ΗΠΑ και στην κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Fed να δίνει νέα στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων στα επιτόκια.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς τίθενται σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς αμφότερες αναβαθμίστηκαν χθες το απόγευμα -οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης- από τη Moody’s. Προ ολίγων ημερών είχε αναβαθμίσει και την Alpha Bank, ενώ είχε προηγηθεί η Eurobank στις 13 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους, που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, το στέλεχος της Moody’s Investors Service, Κόλιν Έλις, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» του πολυπόθητου upgrade. Η επίσημη τοποθέτηση του αμερικανικού οίκου θα λάβει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου. Προηγούνται η DBRS μία εβδομάδα νωρίτερα (6 Σεπτεμβρίου), αλλά και η Scope Ratings την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου.

«Μπαράζ» αποκοπών μερισμάτων αναμένουμε την Τετάρτη (10/7), με την Πειραιώς να δεσπόζει. Πρόκειται για την πρώτη συστημική τράπεζα που προχωρά σε διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια «λειψυδρίας». Αφορά σε συνολικά 79 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,063 ευρώ ανά μετοχή. Την ίδια μέρα «κόβουν» επίσης μέρισμα η HELLENiQ ENERGY, η Jumbo και η AS Company. Οι επενδυτές κατοχυρώνουν σήμερα το δικαίωμα στα παραπάνω μερίσματα. Οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες ακολουθούν στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η συναλλακτική δραστηριότητα διπλασιάστηκε χθες συγκριτικά με την περασμένη Παρασκευή (5/7) και διαμορφώθηκε στα 114 εκατ. ευρώ, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 147 εκατ. ευρώ.

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες

Με το ήπια πτωτικό κλίμα του Χ.Α. συντονίζονται οι τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί ελεγχόμενα κατά -0,13% στις 1.280,86 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 3.540,34 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,24% στις 2.288,95 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,7 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 36 τίτλοι, με απώλειες διαπραγματεύονται 28 μετοχές, ενώ 15 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες επικρατεί μεικτή εικόνα. Η Eurobank κινείται πτωτικά κατά -0,85% στα 2,108 ευρώ και η Alpha Bank οπισθοχωρεί κατά -0,15% στο 1,655 ευρώ. Στον αντίποδα, η Πειραιώς ενισχύεται κατά +0,75% στα 3,75 ευρώ και η Εθνική κερδίζει +0,45% στα 8,056 ευρώ, λαμβάνοντας αμφότερες ώθηση από το upgrade της Moody’s.

Τραπεζικό ράλι δύο… ταχυτήτων – Ανεβάζουν στροφές τα διυλιστήρια

Το χαμένο έδαφος του τελευταίου μήνα ανακτά με σταθερά και προοδευτικά «βήματα» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας «έπιασε» τις 1.440 μονάδες και χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1.450 μονάδων. Αισίως συμπλήρωσε τέσσερις ημέρες σωρευτικής ανόδου +3,12% και έκανε ένα θετικό 6Χ7 έχοντας αποκομίσει κέρδη +3,61%. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη φέτος ανέρχεται σε +12,2%.

Παράλληλα, το τελευταίο τετραήμερο ο τραπεζικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά +4,31% και ο FTSE 25 έχει κερδίσει συνολικά +3,44%. Πειραιώς και Alpha Bank συνέχισαν χθες να πατάνε «γκάζι», σε αντίθεση με την Εθνική και την Eurobank που βρίσκονται κοντά στα πολυετή υψηλά τους, άρα έχουν χώρο για διόρθωση. Μειώθηκε έστω οριακά το gap που έχουν οι δύο ομάδες των τραπεζικών μετοχών, όσον αφορά τις ετήσιες επιδόσεις τους. Στο +32,05% η Eurobank εντός του 2024 και στο +27,5% η Εθνική. Κέρδη +16,31% για την Πειραιώς και ακολουθεί η Alpha Bank στο +7,7% φέτος.

Βραχύβιες αποδείχθηκαν οι επιπτώσεις του έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια, τα οποία έχουν πάρει ξανά τα πάνω τους. Με «σπριντ» καλύπτει η HELLENiQ ENERGY το χαμένο έδαφος του Ιουνίου, ανακτώντας συνολικά +5,51% το τελευταίο 6ήμερο (από τα 7,8 ευρώ στα 8,23 ευρώ). Πιο αδύναμη η ανάκαμψη για τη Motor Oil, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά «στρώματα» των 23 ευρώ. Μάλιστα, χθες η MOH έφθασε έως και τα 22,94 ευρώ στα χαμηλά ημέρας, προτού ανεβάσει «στροφές» και κλείσει στα 23,42 ευρώ. Μαίνεται η μεταξύ τους «μάχη» για το πιο είναι το πολυτιμότερο διυλιστήριο (Motor Oil 2,594 δισ. ευρώ – HELLENiQ ENERGY 2,515 δισ. ευρώ).

Στα 32,48 ευρώ και σε υψηλό τουλάχιστον ενάμιση μήνα έκλεισε η Coca Cola. Τέταρτη διαδοχική άνοδος για τη μετοχή, με τα σωρευτικά κέρδη να ανέρχονται στο +3,11%. Πλησιάζει ξανά με αξιώσεις το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ έτους των 33 ευρώ, ενώ υψηλότερα επίπεδα έχει να δει από τον Φεβρουάριο του 2020. Τα φετινά κέρδη της Coca Cola «αγγίζουν» το +22,94% και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 12,12 δισ. ευρώ.

Η αποκοπή του μερίσματος ύψους 44,8 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,38 ευρώ ανά μετοχή, δεν έκανε μεγάλη ζημιά και άσκησε ελεγχόμενες πιέσεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς δεν απομακρύνθηκε από τα 20 ευρώ, δηλαδή την τιμή του deal πώλησής της στην Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χθες υποχώρησε κατά -1,79% και το τελευταίο τριήμερο έχει διορθώσει κατά -2,28%, κλείνοντας στα 19,25 ευρώ. Όσο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ευεργετικά λειτούργησε η έκθεση της Axia Research, με την χρηματιστηριακή να αυξάνει την τιμή στόχο στα 27,4 ευρώ από 24,8 ευρώ προηγουμένως. Ο τίτλος έκλεισε χθες στα 16,84 ευρώ, προσεγγίζοντας τα υπερπολυετή υψηλά των 17 ευρώ.

Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 6 μηνών πραγματοποίησε τη Δευτέρα η ΕΧΑΕ, καταγράφοντας «άλμα» +3,61% στα 4,885 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από +4,17% της 8ης Ιανουαρίου, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από τα 5 ευρώ. Επανήλθε στα κέρδη μετά από τετραήμερο πτωτικό σερί που της είχε κοστίσει -3,78%. Ως «καύσιμο» λειτούργησε το report της Eurobank Equities, που «βλέπει» περιθώριο ανόδου 40% για τον τίτλο. Αύξησε την τιμή στόχο στα 6,6 ευρώ, από 6,4 ευρώ προηγουμένως, ενώ παράλληλα έδωσε σύσταση buy. Η ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά -7,83% φέτος και αποτιμάται στα 294,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη