Σε χαμηλό τουλάχιστον τριών εβδομάδων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντονίστηκε με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. Μεγάλοι χαμένοι της ημέρας οι τομείς των τραπεζών και της βιομηχανίας, με τους κλαδικούς δείκτες να διολισθαίνουν πάνω από -1%. Σε «ρηχά νερά» για ακόμη μία μέρα ο τζίρος.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης (28/5) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 9,6 μονάδες ή -0,65% και έκλεισε στις 1.471,63 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος 17 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.470,44 (χαμηλό ημέρας) και των 1.487,42 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο από τις 2 του τρέχοντος μήνα (1.452,24 μονάδες). Ο ΓΔ ενισχύεται κατά +1,6% εντός του Μαΐου και κατά +13,8% φέτος.

Αν και οι αγοραστές είχαν αρχικά το προβάδισμα, στη συνέχεια οι sellers ήταν αυτοί που πήραν τα ηνία στην εγχώρια αγορά, πιέζοντας το Χ.Α. σε επίπεδα υπό των 1.480 μονάδων. Από τους τραπεζικούς τίτλους, περισσότερο οπισθοχώρησαν η Alpha Bank και η Πειραιώς. Εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών η Viohalco και η Titan, ενώ στο πλαίσιο του rotation η Coca Cola κατέγραψε ισχυρή άνοδο, ανακάμπτοντας μετά από πέντε διαδοχικές πτώσεις.

«Μαζεμένος» ο τζίρος το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. ως απόρροια των πρόσφατων placements της Mytilineos και της Jumbo, που απαιτούσαν μεγάλη ρευστότητα, «στεγνώνοντας» ως ένα βαθμό την αγορά. Στο παραπάνω ήρθε να προστεθεί η διπλή αργία σε ΗΠΑ (Memorial Day) και Βρετανία (late May bank holiday). Το θετικό με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι ότι λειτουργεί -μέχρι ενός βαθμού- ως «τροχοπέδη» απέναντι σε ένα πιο εκτεταμένο profit taking.

Noval και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή των μετοχών της Noval Property στο Χρηματιστήριο και η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης εγχώριας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, έδωσε χθες σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα.

Σήμερα έγινε γνωστό το δεσμευτικό εύρος τιμής διάθεσης των μετοχών (από 2,6 ευρώ έως 2,82 ευρώ) και την Τετάρτη (29/5) ξεκινά η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή (31/5). Σημειώνεται ότι η ανώτατη δυνατή τιμή διάθεσης (2,82 ευρώ) αντιστοιχεί σε ένα discount περίπου 30% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής στο τέλος του 2023.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου για τη Motor Oil και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τις τριμηνιαίες επιδόσεις της δημοσίευσε νωρίτερα η Epsilon Net. Ακολουθούν την Τετάρτη (29/5) ο ΟΠΑΠ, η Cenergy Holdings και η Κρι Κρι και την Παρασκευή (31/5) η Austriacard. Αύξηση των οικονομικών της μεγεθών παρουσίασε η ΕΧΑΕ το α’ τρίμηνο του 2024 -ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα-, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο +15,7% στον κύκλο εργασιών, +20,9% στα EBITDA και +30,5% στα κέρδη μετά από φόρους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,1219 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύθηκαν σήμερα οι μετοχές της Μοτοδυναμική. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές της CNL Capital, αναφορικά με το μέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Στάση αναμονής στην Wall Street

Επιστροφή στις συναλλαγές για την Wall Street μετά την ανάπαυλα λόγω της Memorial Day. Η αμερικανική αγορά προέρχεται από το record high του Nasdaq, αλλά και τη χειρότερη συνεδρίαση του Dow Jones σε «βάθος» 14 μηνών (Μάρτιος 2023) μία ημέρα νωρίτερα. Στο ξεκίνημα η Wall Street βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να κινούνται πέριξ του -0,6% με -1%. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στα μέτρα τόνωσης της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών (τσιπ), καθώς εγκρίθηκε νέα χρηματοδότηση «μαμούθ», ύψους 47,5 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: