Ακόμη μία θετική συνεδρίαση (6η κατά σειρά στις τελευταίες επτά) συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι», οδηγώντας την ελληνική αγορά άνω των 1.230 μονάδων για πρώτη φορά από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες επιχειρηματικές εξελίξεις και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αποτέλεσαν τα βασικά «καύσιμα», τα οποία σιγά – σιγά γεννούν προσδοκίες για ένα year-end-rally.

Στο ταμπλό, τώρα, η Aegean πέταξε στο +5% και τα 11,3 ευρώ, επιστρέφοντας στο club των εισηγμένων με  κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, μετά το κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητας από την πανδημική κρίση (επαναγορά των warrants έναντι 85 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες κέρδισαν έως και +3%, ενώ ΔΕΗ και Jumbo ακολούθησαν τουλάχιστον στο +2%, ανακάμπτοντας στα 10 και 26 ευρώ, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,44% και διαμορφώθηκε στις 1.237,37 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.219,77 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.226,85 έως 1.237,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 63 εκατ. ευρώ.

Κέρδη έως 3% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων (αγνοείται από τις 5/9), καθώς τη Δευτέρα τερμάτισε στο +2,36% και τις 998 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύθηκε δυναμικά στο +3% και το 1,48 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποεπένδυσης του 9% του δημοσίου. Στο +2,7% και τα 2,98 ευρώ ακολούθησε η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο +2,0% και τα 5,61 ευρώ, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διάθεση ενός ποσοστού έως 25%. Τέλος, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +2% και το 1,55 ευρώ.

  • Alpha Bank +2,94% 1,487 ευρώ
  • Eurobank +1,97% 1,55 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,00% 5,61 ευρώ
  • Πειραιώς +2,75% 2,986 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,56% και 3.027 μονάδες), η μετοχή της Aegean «πέταξε» στο +5% και τα 11,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση της διοίκησης να επαναγοράσει τα warrants του δημοσίου, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ και κλείνοντας την εκκρεμότητα της πανδημικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 3% εμφάνισαν οι μετοχές των Jumbo – Quest – ΔΕΗ, ενώ τουλάχιστον στο +1% ανήλθε η άνοδος για τις Motor Oil, Viohalco και Titan. Ταυτόχρονα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνθηκε στο +2,5% και η Ελλάκτωρ στο +5,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,65% και 2.071 μονάδες), η μετοχή της Intrakat συνέχισε σε υψηλό 13ετίας, φλερτάροντας με τα 3,5 ευρώ (+3,8% και 3,48 ευρώ). H μετοχή της Intracom ενισχύθηκε στο +2,3% και τα 2,19 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι Κρι εκτοξεύεται στο +3,2% και το 8,3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, έως το +3% καθορίστηκε η μεταβολή για τις Αλουμύλ, Τεχνική Ολυμπιακή και BriQ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ υποχώρησε κατά 1,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 27 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 83,9 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: