Η επιχείρηση των βελγικών αρχών για υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ σε εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άτομα σχετιζόμενα με αυτό, προκαλεί πολιτισμό «σεισμό» στο κέντρο της Ευρώπης. Η Εύα Καϊλή, που κρατήθηκε για ανάκριση από τις βελγικές αρχές, αποτελεί κεντρικό πρόσωπο, δεδομένης της ιδιότητας εκείνης, καθώς είναι εκλεγμένη ευρωβουλευτής μέχρι το 2024 και μία εκ των 13 Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, οι βελγικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης κυκλώματος, με «εγκέφαλο» τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί (09/12) και προσήχθη για ανάκριση, σύμφωνα με τις “Soir” και “Knack”. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέσθηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000€ σε μετρητά στον Παντσέρι, που σήμερα είναι 67 ετών και φέρεται ότι έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή των Βέλγων ερευνητών, ο Παντσέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας». Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις του και εξετάζεται αν, κατόπιν αιτήματός του, έδιδε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών.

Μέλος του ιταλικού κόμματος «Άρθρο Ένα» –το οποίο αποσχίστηκε από το «Δημοκρατικό Κόμμα» το 2017– o Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής για δεκαπέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντσέρι να επιστρέψει 83.764€ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από έρευνα που άρχισε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων σχετικά με την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Ήδη, από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017 – 2019 ήταν Πρόεδρος. Ως επικεφαλής, δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στον σωστό δρόμο.

Συνιδρυτής ΜΚΟ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας

Το 2019, ο Παντσέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ “Fight Impunity”, στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ, εδρεύει κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός συνδικαλιστής

Ο 53άχρονος Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος διαμένει στη βελγική πρωτεύουσα πόλη, βρίσκεται επίσης στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Το 2011, έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μίας οργάνωσης που απαριθμεί 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι.

Διαβάστε ακόμη: