search

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο Κύπελλο: Οι αριθμοί που το Κατάρ κρύβει πίσω από την πολυτέλεια

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι προ των πυλών και οι διοργανωτές Καταριανοί προσπαθούν και την ύστατη στιγμή να «κρύψουν» συγκεκριμένους αριθμούς.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Οι αριθμοί που το Κατάρ κρύβει πίσω από την πολυτέλεια

Ενώ οι 32 εθνικές ομάδες συγκεντρώνονται στο Κατάρ για ένα από τα πιο συζητημένα Παγκόσμια Κύπελλα, συγκεκριμένοι αριθμοί αποτελούν τρανή υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους που είχε η διοργάνωση, καθώς και όσων υπέφεραν μεταξύ των μεταναστών εργατών, των γυναικών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FΙFA, μας καλεί να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Πολλοί θα το κάνουν. Αλλά ο αντίκτυπος του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ξεφύγει από το καθαρά αθλητικό κομμάτι σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους αριθμούς που γεμίζουν σκοτάδι τα κατά τα άλλα λαμπερά νέα γήπεδα του Κατάρ και την 22η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

200

δισεκατομμύρια δολάρια, το ποσό που φέρεται να έχει δαπανήσει το Κατάρ για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε σύγκριση με περίπου 11 δισ. δολάρια που δαπάνησε η Ρωσία το 2018.

0
ο αριθμός των ρητρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή όρων σχετικά με την προστασία της εργασίας που ζήτησε η Fifa από τις αρχές του Κατάρ κατά την ανάθεση της διοργάνωσης το 2010.

3
ο επίσημος αριθμός θανάτων εργαζομένων κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, σύμφωνα με τους Καταριανούς και τον Ινφαντίνο. Ο Nicholas McGeehan της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fair Square αποκαλεί τον αριθμό αυτό «εσκεμμένη προσπάθεια παραπλάνησης», καθώς επικεντρώνεται σε έργα που αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των κατασκευών στο Κατάρ. Η Ανώτατη Επιτροπή αναφέρει ότι άλλοι 36 εργάτες από εργοτάξια σταδίων πέθαναν επίσης, αλλά για «μη εργασιακούς λόγους» – δηλαδή, πέθαναν μετά από μια ημέρα εργασίας λόγω «φυσικών αιτιών».

Άγνωστος
ο ακριβής αριθμός των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους λόγω αμέλειας σε έργα που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο πραγματικός αριθμός δεν θα γίνει ποτέ γνωστός. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «οι αρχές του Κατάρ απέτυχαν να διερευνήσουν τα αίτια θανάτου χιλιάδων μεταναστών εργατών, πολλοί από τους οποίους αποδίδονται σε “φυσικά αίτια”». Η HRW διαπίστωσε επίσης ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οικογένειες σπάνια λαμβάνουν αποζημίωση για τους θανάτους, επειδή, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Κατάρ, οι θάνατοι που δεν θεωρούνται σχετιζόμενοι με την εργασία δεν δικαιούνται αποζημίωση.

6.500
μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα που σύμφωνα με τον Guardian πέθαναν στο Κατάρ μεταξύ του 2010, όταν του ανατέθηκε το τουρνουά, και του 2021.

200
θάνατοι εργατών από το Νεπάλ εξαιτίας της ζέστης στο Κατάρ, σύμφωνα με μελέτη του 2019 στο περιοδικό Cardiology, η οποία διαπίστωσε συσχέτιση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «έως και 200 από τους 571 καρδιαγγειακούς θανάτους [των εργατών από το Νεπάλ] κατά την περίοδο 2009-17 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» με αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από τη ζέστη. «Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές αξιολογήσεις πριν από την αναχώρηση από τις χώρες καταγωγής τους και κατά την άφιξη», λέει η Isobel Archer, του Κέντρου Πόρων Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

100.000
ο ελάχιστος αριθμός των μεταναστών εργατών που η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι έχουν υποστεί εκμετάλλευση και κακοποίηση λόγω της χαλαρής εργατικής νομοθεσίας και της ανεπαρκούς πρόσβασης στη δικαιοσύνη στο Κατάρ τα τελευταία 12 χρόνια.

14-18
ώρες εργασίας την ημέρα πολλών μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, ιδίως στους τομείς της οικιακής εργασίας και της ασφάλειας, σύμφωνα με την Αμνηστία. Μια πρόσφατη έκθεση του Equidem βρήκε πολλές παρόμοιες ιστορίες, μεταξύ άλλων από έναν εργαζόμενο από την Κένυα, ο οποίος περιέγραψε ότι δούλευε 14 ώρες ημερησίως στο στάδιο Lusail χωρίς πληρωμένες υπερωρίες για περισσότερα από δύο χρόνια.

256
ευρώ, ο νόμιμος κατώτατος μισθός το μήνα στο Κατάρ (1.000 ριάλ), που ισοδυναμεί με περίπου 1 λίρα την ώρα, αν και παρέχεται τροφή και στέγαση. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές εισήγαγαν μια σειρά από εργασιακές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού και της κατάργησης του συστήματος kafala. Ωστόσο, οι ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ήταν αποσπασματικές και πολλές καταχρήσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα.

1.300-3.000
το εύρος σε δολάρια που καταβάλλεται ως αμοιβή πρόσληψης από ορισμένους μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και αλλού που αναζητούν εργασία στο Κατάρ. Παρόλο που αυτό είναι πλέον παράνομο, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα τέλη πρόσληψής και τα σχετικά χρέη και να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους.

119
η θέση του Κατάρ, σε σύνολο 180 χωρών, στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Αυτό το καθιστά μία από τις καλύτερες χώρες της περιοχής, ωστόσο οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να έχουν προειδοποιηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

7
τα έτη φυλάκισης που μπορούν να αντιμετωπίσουν άνδρες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου βάσει του 281 άρθρου του ποινικού κώδικα. Η HRW αναφέρει ότι αυτό πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες διώκονται αν καταγγείλουν βιασμό. Λέει ότι «η αστυνομία συχνά δεν πιστεύει τις γυναίκες που καταγγέλλουν τέτοια βία, αντίθετα πιστεύει τους άνδρες που ισχυρίζονται ότι ήταν συναινετική, και οποιαδήποτε απόδειξη ή υπόνοια ότι μια γυναίκα γνώριζε τον άνδρα δράστη ήταν αρκετή για τη δίωξη της γυναίκας».

11
οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης κατά την κράτηση λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών ατόμων μεταξύ 2019 και 2022, σύμφωνα με έκθεση της HRW τον Οκτώβριο του 2022. Η έκθεση ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Τμήματος Προληπτικής Ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα ΛΟΑΤ άτομα και τα υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά την κράτηση, συμπεριλαμβανομένων έξι περιπτώσεων «σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομική κράτηση μεταξύ 2019 και 2022». Ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους, οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν στις κρατούμενες τρανσέξουαλ γυναίκες να παρακολουθήσουν συνεδρίες θεραπείας μεταστροφής σε κυβερνητική εγκατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο, δεν υπάρχουν κέντρα “μεταστροφής” ομοφυλοφίλων στο Κατάρ.

5
ο πιθανός αριθμός ετών φυλάκισης σύμφωνα με το άρθρο 296 του ποινικού κώδικα του Κατάρ για «καθοδήγηση, υποκίνηση ή αποπλάνηση ενός άνδρα με οποιονδήποτε τρόπο να διαπράξει σοδομισμό ή ακολασία και παρακίνηση ή αποπλάνηση ενός άνδρα με οποιονδήποτε τρόπο να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες πράξεις».

422
εκατομμύρια ευρώ, το ποσό που η Αμνηστία και άλλοι πιστεύουν ότι η Fifa πρέπει να διαθέσει για να βοηθήσει στην αποζημίωση των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν τραυματισμό στο Κατάρ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το χρηματικό έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι η κριτική στην κυβέρνηση μετράει ως «ρατσιστική». Ο υπουργός, Ali bin Samikh al-Marri, δήλωσε στο AFP ότι «δεν υπάρχουν κριτήρια για τη δημιουργία αυτών των ταμείων» και ρώτησε: «Πού είναι τα θύματα; Έχετε τα ονόματα των θυμάτων; Πώς μπορείτε να πάρετε αυτούς τους αριθμούς;»

Διαβάστε ακόμη: