O Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε το «7 στα 7» στο πρωτάθλημα, συνεχίζει πρωτοπόρος και χωρίς… μισή απώλεια (στο +6 από την ΑΕΚ, στο +7 από τον Ολυμπιακό και στο +9 από τον ΠΑΟΚ), αλλά και πάλι χρειάστηκε ένα εύστοχο πέναλτι του Αϊτόρ για να κερδίσει με το ισχνό 1–0 τον Αστέρα Τρίπολης.

Επτά αγωνιστικές στην Super League, 5 κερδισμένα/εύστοχα πέναλτι για τους «πράσινους» που χωρίς αυτά δεν θα είχαν κερδίσει την ΑΕΚ, ούτε στην Τούμπα και θα γκέλαραν με τον Αστέρα. Μάλιστα και στα τρία αυτά παιχνίδια τα πέναλτι δόθηκαν μετά την… παρέμβαση του VAR!

Χοντρικά δηλαδή χωρίς τα πέναλτι στα συγκεκριμένα 3 ματς, ο ΠΑΟ (που παίζει ένα… safe παιχνίδι, με χαμηλωμένα μέτρα, καλή κυκλοφορία αλλά χωρίς την παραγωγή πολλών τελικών) θα ήταν τώρα ένα βαθμό κάτω από την ΑΕΚ και ισόβαθμος με τους «ερυθρόλευκους»!

Κόντρα στον Αστέρα ο διεθνής διαιτητής Παπαδόπουλος αρχικά δίνει επιθετικό φάουλ του Αϊτόρ στον Τζουγκάνοβιτς. Απο το VAR του λένε πως ο Ισπανός εξτρέμ έχει προλάβει για δευτερόλεπτα να βάλει έξυπνα το πόδι του και υπάρχει πρώτα η επαφή του αμυντικού!

Τελικά ο Σιδηρόπουλος (VARίστας)… πείθει τον Παπαδόπουλο που αντί για επιθετικό δίνει την «εσχάτη των ποινών»! Ουσιαστικά είναι ένα ακόμη πέναλτι που κερδίζει ο… πολυμήχανος (στο πώς να βάζει το σώμα του) και μετρ του είδους –όχι μόνο στις εκτελέσεις– «Οδυσσέας» Αϊτόρ!

Το κυρίαρχο ερώτημα, υποψιασμένων και μη, ήταν γιατί ο Άγγλος Αρχιδιαιτητής Μπένετ όρισε τον Σιδηρόπουλο (ref non grata για τους «πράσινους») VAR στο Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης;


Θυμίζω πως ο ορισμός του Σιδηρόπουλου στο Παναθηναϊκός– ΑΕΚ παραλίγο να προκαλέσει… πόλεμο από πολύ νωρίς στο φετινό πρωτάθλημα και ο Μπένετ αναγκάστηκε άρον – άρον να τον… αποσύρει / αλλάξει λόγω των αντιδράσεων τότε.

Ήρθε, λοιπόν, έναν μήνα μετά και τον έβαλε VAR σε ματς του Παναθηναϊκού, της ομάδας που είναι προκατειλημμένη απέναντι στον Σιδηρόπουλο. Και έτσι όταν στον «Τσαμπιονλιγκάτο» Έλληνα διαιτητή δόθηκε η… ευκαιρία, είδε πέναλτι, έστειλε τον ref Παπαδόπουλο στο VAR και… απέδειξε στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό του Αλαφούζο πως δεν έχει πρόβλημα μαζί τους! Κακώς, δηλαδή, τον «χρεώνουν» ως εχθρό τους!

Άλλωστε, όπως τουλάχιστον λένε στην διαιτητική πιάτσα, ο Σιδηρόπουλος πάντα ήταν καλός στις δημόσιες σχέσεις…


Νέο δράμα για τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτή την φορά στην Λιβαδειά. Πάλι προηγήθηκε 1-0, πάλι δεν μπόρεσε να κερδίσει (με τον Παναθηναϊκό είχε χάσει μάλιστα), πάλι δέχθηκε γκολ μετά το 90’! Όπως συνέβη δηλαδή και με τους Ατρόμητο (δεν του στοίχισε γιατί βρήκε γκολ δεύτερο στο 96’), ΟΦΗ (ισοφαρίστηκε στο 99’) και Λεβαδειακό (ισοφαρίστηκε στο 94’)!

Συνολικά στα έξι από τα επτά παιχνίδια πρωταθλήματος, ο «δικέφαλος» προηγήθηκε με 1-0 και απώλεσε τελικά 7 βαθμούς! Απίστευτα πράγματα για ομάδα του Λουτσέσκου: Να μην μπορεί να κρατήσει το σκορ, να είναι φοβική και πνευματικά σκόρπια, να επιτρέπει στον κάθε αντίπαλο της, από την στιγμή που βρίσκεται πίσω στο σκορ, να ανασυντάσσεται και να πιστεύει πως μπορεί να διεκδικήσει βαθμό ή βαθμούς.

Στη Λιβαδειά, ο ΠΑΟΚ έπαιζε … μόνος του και παραλίγο στο τέλος να χάσει κιόλας (αν το VAR δεν μετέτρεπε το πέναλτι που υπέδειξε ο Μανούχος σε φάουλ εκτός γραμμής)!

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον ΠΑΟΚ οδηγεί σε αδιέξοδο! Ο ψυχισμός του Λουτσέσκου «τραυματισμένος», η μεντάλιτι της ομάδας… ελαφρόμυαλη, οι περισσότερες μεταγραφές του Μπότο στα «σκουπίδια», τα «πιτσιρίκια» που ρίχνει ο Ρουμάνος ταλαντούχα αλλά άπειρα / χωρίς μέταλλο ενώ παρότι Οκτώβρης μήνας ήδη υπάρχει μισή και πλέον ντουζίνα παικτών με μυϊκά θέματα!


Συν το ότι οι σημαντικοί παίκτες του κόουτς Ραζβάν δείχνουν αδύναμοι να τον «στηρίξουν» και να δώσουν έστω τα προφανή / αυτονόητα! Ο Ολιβέιρα παραμένει «φάντασμα», ο Κούρτιτς μετριότατος, ο Ζίφκοβιτς τραγικός, ο Βιεϊρίνια πάλι τραυματίας μέσα σε 10’ που μπήκε αλλαγή, ο Μπίσεσβαρ βαρύς και ο Ελ Καντουρί που με τον Λεβαδειακό βελτίωσε το συνδιαστικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ ξέρεις πως κάποια στιγμή θα βγάλει πάλι τραυματισμό. Πόσο, λοιπόν, να στηριχθείς πάνω του…

Το χειρότερο για τον ΠΑΟΚ;

Μία σημαντική μερίδα του κόσμου είναι πλέον στα κάγκελα, εναντίον του Λουτσέσκου. Είτε με το να «μπινελικώνει» τον κόουτς, είτε με το να εύχεται να χάσει κι από τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ για να φύγει (!), είτε με… μηνύματα στον Σαββίδη να φέρει πίσω τον Πάμπλο Γκαρσία για να αναλάβουν μαζί με τον Βιεϊρίνια την ομάδα!


Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Ο Λουτσέσκου υποστήριξε πως η ομάδα δουλεύει και έχει προοδεύσει αλλά πρέπει να νικήσει τον φόβο της για αυτό θέλει ένα «μεγάλο αποτέλεσμα». Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι την Δευτέρα στο «Καραϊσκάκης». Ο κόουτς Ραζβάν το βλέπει σαν την μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει όλη την σεζόν του ΠΑΟΚ και να κτίσει ένα σερί. Έτσι  όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην Τούμπα όμως, αυτή η «ευκαιρία» του Λουτσέσκου μπορεί να είναι και η… τελευταία.

Για πολλούς παίζει και την… παραμονή του κόντρα στον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Εκεί που δεν έχει ακόμη τρίποντο και ενώ είναι σε μία ομάδα που την έχει κυριεύσει ο φόβος και που δεν ταιριάζουν / κολλάνε τα χαρακτηριστικά των παικτών!


Αν  πάντως με τον Ολυμπιακό ή λίγο αργότερα με την ΑΕΚ, έρθει το game over για τον Ραζβάν Λουτσέσκου στη 2η θητεία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, θα έχει αποδειχθεί πως ο συναισθηματισμός του τον οδήγησε στο λάθος να γυρίσει τόσο γρήγορα και με Σαββίδη πάλι στην Τούμπα…


Ο Άρης έχασε μόνο 0-2 από την ΑΕΚ κι ενώ το σκορ κάλλιστα μπορεί να ήταν (μίνιμουμ) 0-6. Οι παίκτες του Αλμέιδα ακόμη χάνουν… άχαστες ευκαιρίες για γκολ, πρέπει να τελειώσαν το ματς με πάνω απο 20 τελικές (μακράν η πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος στην σχετική κατηγορία) κι ενώ μετά το 15’ κυριολεκτικά στραγγάλισαν τους γηπεδούχους με την πίεση ψηλά που ήταν ασταμάτητη (μέχρι το 90’ κι ενω ο κόουτς Ματίας έκανε τις πρώτες αλλαγές του στο 80’)!

Ο Άγγλος προπονητής Πάρντιου έκανε το… λάθος να κατεβάσει μία 11άδα φουλ επιθετική(Γκρέι, Μαντσίνι, Ματέο Γκαρσία, Ιτούρμπε), με έναν αμυντικό χαφ κι αυτόν ανεπαρκή, τον Νταμπό, έχοντας δίπλα του ένα 10άρι, όπως ο Μανού Γκαρσία.

Ουσιαστικά μια διάταξη 4-1-1-4 που πίεσε στην αρχή και μετά έδωσε τους χώρους στην ΑΕΚ της υψηλής έντασης και του ασφυκτικού πρέσινγκ να κάνει κυριολεκτικά πάρτι (έπρεπε να κερδίζει τουλάχιστον 0-3 στο ημίχρονο αντί για 0-1). Ο Άρης που μέχρι χθες ήταν δεύτερος στα λιγότερα λάθη στο πρωτάθλημα, με την ΑΕΚ πουλούσε συνέχεια την μπάλα στο μπιλντ απ του…


Ο Άρης κάπως έτσι μετά τον Βόλο έχασε με το ίδιο σκορ κι από την ΑΕΚ. Πάλι χωρίς να σκοράρει, παρότι είναι γεμάτος από σπουδαίους μεσοεπιθετικούς και κυνηγούς. Αλλά και δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι και κάνουν την ομάδα εξαιρετικά ευάλωτη ανασταλτικά και στις μεταβάσεις ενώ υπάρχει  και σαφής ποιοτική διαφορά με τους παίκτες του Άρη που καλύπτουν τις θέσεις στο «6» και στα μπακ.

Τι άλλο πληρώνει ο φετινός Άρης; Πως τις μεταγραφές έκανε ο Καρυπίδης και όχι ο προπονητής, όπως και τις αλλαγές προπονητών! Ήδη μετράει τρεις (ο ένας υπηρεσιακός), Μπούργος – Τερζής – Πάρντιου.

Ο Άγγλος με όνομα στο παρελθόν στην Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει… γνώση των ειδικών συνθηκών της Super League, που μόνο εύκολο πρωτάθλημα δεν το λες. Δεν έχει καταλάβει ακόμη που ήρθε και δεν ξέρω πόσο χρόνο θα του πάρει για να προσαρμοστεί εδώ. Αν προλάβει και δεν τον… σουτάρει ο Καρυπίδης (κι αυτόν).


Η ΑΕΚ του Αλμέιδα κόντρα στον Άρη (που στο ίδιο γήπεδο κέρδισε 2-1 τον Ολυμπιακό και εξαιτίας χαμένου πέναλτι έμεινε στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ) έκανε ομολογουμένως την πιο πλήρη εμφάνιση ομάδας στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Σε βαθμό που ξετρέλανε τους οπαδούς της και… τρόμαξε τους αντιπάλους / ανταγωνιστές της. Έπαιξε ένα σύγχρονο, ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη Super League.


H ποδοσφαιρική πρόταση του Αλμέιδα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που βλέπουμε να κυριαρχούν στα ελληνικά γήπεδα. Για αυτό η ΑΕΚ ήδη παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Super League και έχει περιθώρια ακόμη να το βελτιώσει. Μιλάω για βελτίωση από αγωνιστική σε αγωνιστική, δε λέω πως δε θα ξαναχάσει ή πως στο τέλος θα πάρει το πρωτάθλημα.

Το σίγουρο όμως, είναι πως αυτή την ΑΕΚ του Αλμέιδα θα χαίρεσαι να την βλέπεις γιατί παίζει –προσπαθεί να παίξει– ποδόσφαιρο! Η ομάδα που εμφανίστηκε στο «Βικελίδης» παίζει κάτι πολύ απαιτητικό σε τρεξίματα. Το λεγόμενο FOR CHECKING, με την πίεση ψηλά, σε μεγάλη διάρκεια και με εντάσεις στα… κόκκινα! Συνδύαζε όμως και χαρακτηριστικά ενώ ήταν σούπερ πνευματικά και αθλητικά.

Το στυλ αυτό, σε συνδυασμό με την δυναμική του νέου εκπληκτικού γηπέδου της, μπορεί να την απογειώσει. Άλλωστε το ποδόσφαιρο στις μέρες μας σε δικαιώνει, όχι το… ταμπούρι.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη: