Είμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και το κλείσιμο ενός ακόμη πολύ δύσκολου έτους. Η αγορά είναι ευτυχώς φέτος ανοιχτή και λειτουργεί σε εορταστικούς ρυθμούς, προσδοκώντας να καλύψει μέρος των τεράστιων απωλειών που υπέστη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, κλάδοι, όπως το λιανικό εμπόριο, πραγματοποιούν σε αυτό το διάστημα ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των εορτών του 2019 –προ κορωνοϊού– ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ.
Θυμόμαστε όλοι ότι πέρυσι τα καταστήματα υπολειτούργησαν, με τους πρωτόγνωρους κανόνες του click in shop και του click away, αλλά και το μειωμένο προς κατανάλωση εισόδημα των πολιτών λόγω των αναστολών, να οδηγούν σε σημαντική πτώση των πωλήσεων.
Συνολικά το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 ήταν μειωμένος κατά 2,98 δισ. ευρώ ή 28% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 αναμένεται μείωση τζίρου κατά 221,6 εκατ. ευρώ ή 2,9% συγκριτικά με το 2020.
Επιπλέον, το 2020 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων του κλάδου στο 61,8% από 22,2% το 2019, με παράλληλη μείωση των κερδοφόρων σε 31,7% από 65,9% το 2019.
Η ζημία, όμως, δεν σταματά εδώ. Η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ως προμηθευτές (π.χ. διαχείριση ακίνητης περιουσίας (εκμισθώσεις), αποθηκεύσεις – logistics, χονδρικό εμπόριο κ.λ.π.).
Τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από την κυβέρνηση κρίνονται, σύμφωνα με το 47,1% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ανεπαρκή.
Οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας και των φορέων του κλάδου έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία την περαιτέρω στήριξή του με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλος όγκος εμπορευμάτων έμειναν αδιάθετα, λόγω των διαδοχικών lockdown, με τους εμπόρους –ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους– να αδυνατούν να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους αλλά και να αγοράσουν νέα προϊόντα.
Η ανησυχία στην αγορά παραμένει έκδηλη τόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων, όσο και λόγω του κύματος ανατιμήσεων που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών και αυξάνει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων που μάχονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, υπό το βάρος των τεράστιων συσσωρευμένων υποχρεώσεων.
Είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αφενός με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, και αφετέρου με τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.
Τόσο ο κορωνοϊός όσο και οι ανατιμήσεις θα μας συνοδεύουν, δυστυχώς, και τη νέα χρονιά, γιαυτό η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για να μην φτάσουμε να μετράμε νέες απώλειες.