Με google doodle τιμάται σήμερα ο επιστήμονας Charles K. Kao. Οι καινοτομίες του Charles K. Kao έφεραν την «επανάσταση» στην παγκόσμια επικοινωνία και ο ίδιος θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών.

Ο Charles K. Kao βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 2009.

Ποιος ήταν ο Charles K. Kao

Οι καινοτομίες του Κινέζου επιστήμονα έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό internet υψηλής ταχύτητας.

Ο Charles K. Kao γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1933, στην Σαγκάη της Κίνας. Αφοσιωμένος στην πνευματική εργασία από νωρίς στη ζωή του με αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή επιτυχία, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αγγλία. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd., όπου οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν το λέιζερ το 1960.

Charles K. Kao: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα» των οπτικών ινών

Λίγο μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Charles K. Kao και ο συνεργάτης του Τζορτζ Χόκαμ δημοσίευσαν μια πρωτοποριακή εργασία το 1966, που υποστήριζε ότι οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Ο Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της «επαναστατικής» τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Kao επέβλεπε την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών παγκοσμίως.

Ο Charles K. Kao, ο οποίος τιμάται σήμερα με google doodle, ήταν, εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής, ένας αφοσιωμένος εκπαιδευτικός.

Charles K. Kao: Η Google τιμά με doodle τον «πατέρα» των οπτικών ινών

Ξεκινώντας το 1987, πέρασε σχεδόν μια δεκαετία ως Αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα – «ορόσημο» του Charles K Kao στη δεκαετία του 1960 του χάρισε ένα βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε το δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Τι είναι οι οπτικές ίνες

Το δίκτυο οπτικών ινών είναι η «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας για πρόσβαση στο Internet.

Επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός, μέσα από καλώδια με πάρα πολύ λεπτά γυάλινα νήματα, δηλαδής τις οπτικές ίνες.

Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 10μm όπου από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα υπό μορφή φωτός.

Συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια. Ένα καλώδιο οπτικών ινών περιέχει μέσα του δεκάδες ή και εκατοντάδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες με διάμετρο μικρότερη και από μία τρίχα. Με τις ακτίνες λέιζερ ένα σήμα μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου οπτικών ινών σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χλμ.

Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με έρευνα για τις δυνατότητες και εφαρμογές τους.

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται ευρέως σε δίκτυα επικοινωνιών και επιτρέπουν τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερο εύρος ζώνης (ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων) σε σχέση με άλλες μορφές μετάδοσης σημάτων, όπως ο χαλκός, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης πλησιάζει αυτή με την οποία διαδίδεται το φως.

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται αντί των μεταλλικών καλωδίων, διότι τα σήματα ταξιδεύουν μαζί τους με μικρότερη απώλεια και επίσης δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.