Ενώ οι ταχύτητες του Internet στην Ευρώπη ανεβαίνουν συνεχώς, λόγω της διείσδυσης της τεχνολογίας με τις οπτικές ίνες (Fiber to the Home και Fiber to the Building), στην Ελλάδα, οι οπτικές ίνες, έχουν μείνει στάσιμες, με μοναδική εξαίρεση, βέβαια, την ασύρματη τεχνολογία 5G, η οποία προχωρά αρκετά ικανοποιητικά.
Γράφει ο Γεράσιμος Ζωτός
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας New Fibre Market Panorama 2021, που πραγματοποίησε το IDATE και τα οποία γνωστοποίησε πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ήδη το 52,5% των νοικοκυριών στην Ευρώπη έχει πλέον σύνδεση στο Internet μέσω οπτικής ίνας. Το αντίστοιχο ποσοστό έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 49,9%.
Οπτικές ίνες στην Ευρώπη
Γαλλία και Ιταλία κατέχουν τα πρωτεία στην αύξηση των συνδέσεων FTTH και FTTB. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση με οπτικές ίνες σε 39 χώρες της Ευρώπης φτάνει τα 183 εκατ., από περίπου 172 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Το δίκτυο των σπιτιών με συνδέσεις FTTH/B μέσα σε έναν χρόνο (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2019) αυξήθηκε κατά 4,6 εκατ. νοικοκυριά στη Γαλλία, 2,8 εκατ. στην Ιταλία, 2,7 εκατ. στη Γερμανία και 1,7 εκατ. στη Βρετανία.
Όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, το «top 5» των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση όσον αφορά στη σύνδεση νέων νοικοκυριών σε δίκτυο FTTH/B ήταν: το Βέλγιο με αύξηση 155%, η Σερβία με 110%, η Γερμανία με ετήσιο ρυθμό 66%, η Βρετανία με 65% και η Ιρλανδία με 49%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και την Βρετανία ο αριθμός των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση σε οπτική ίνα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ήταν 43,8% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σχέση με 39,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρόοδος είναι ταχύτατη, αν ληφθεί υπόψη ότι μία πενταετία νωρίτερα, το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 27,2%.
Σε ό,τι αφορά την διείσδυση στον πληθυσμό η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 70,7%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Λευκορωσία με 70,4%, ενώ τρίτη κατατάσσεται η Ισπανία με 62,6% και τέταρτη η Σουηδία με 61,8%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τρεις χώρες με ισχυρούς δεσμούς με τα δίκτυα χαλκού, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 60% των νοικοκυριών στην ΕΕ-27 (και τη Μεγάλη Βρετανία), που δεν έχουν περάσει ακόμη στην εποχή του FTTH/B.
Οπτικές Ίνες: Η κατάσταση στην Ελλάδα
Από πλευράς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η Cosmote , μέχρι στιγμής, έχει δώσει πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέσω του Δικτύου Cosmote Fiber σε 325.000 σπίτια και επιχειρήσεις.
Έχοντας φτάσει τον στόχο των 300.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων –που είχε θέσει για το τέλος του 2020–, συνεχίζει τις σχετικές επενδύσεις έχοντας ενεργοποιήσει ακόμα 14 περιοχές στην ελληνική επικράτεια.
Επόμενος στόχος είναι οι 500.000 γραμμές σε όλη τη χώρα.
Στη Vodafone οι ενεργές συνδέσεις φτάνουν σήμερα τις 140.000, με την εταιρία να έχει θέσει στόχο τα 210.000 σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή παρέχει σχετικές υπηρεσίες σε Πειραιά, Βύρωνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Η Wind, από την πλευρά της, δεν ανακοινώνει ξεχωριστά νούμερα για τις συνδέσεις Fiber to the Home και Fiber to the Curve (μέχρι την καμπίνα). Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των σπιτιών και των επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα FFTX ( δηλαδή και των δύο παραπάνω) φτάνει τις 300.000.
Σημειώνεται ότι και οι τρεις πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες χονδρικής στους υπόλοιπους.
Στο κομμάτι των συνδέσεων οπτικής ίνας δραστηριοποιείται και η νέα εταιρεία Inalan, η οποία δημιουργεί το δικό της δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Για τη δημιουργία αυτού του νέου δικτύου η Inalan σκάβει κανονικά τους δρόμους στις περιοχές που καλύπτει, με το δίκτυό της να διευρύνεται διαρκώς.
Οπτική ίνα στο σπίτι
Το δίκτυο της εταιρίας στην Αθήνα καλύπτει περιοχές στους Δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σε τμήματα των περιοχών Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Αμπελόκηποι.
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση μέσω οπτικής ίνας, ενώ στόχος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών είναι μέχρι το 2025 το 50% των ελληνικών νοικοκυριών να έχουν αντίστοιχη δυνατότητα.
Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει και με το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Ultra FastBroadband (UFBB), το οποίο αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Σκοπός του έργου, ο διαγωνισμός του οποίου είναι σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, είναι να καλυφθούν με δίκτυα από οπτικές ίνες οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.
Εξάλλου, πρόταση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» και στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στην οπτική ίνα στο σπίτι έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόταση αφορά στον εκσυγχρονισμό των ακινήτων και προβλέπει επιδότηση σε όποια πολυκατοικία επιθυμεί να τοποθετήσει οπτική ίνα
Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν «Fiber Ready» κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) να γίνεται απρόσκοπτα.
Με το πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους, και στη συνέχεια όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.