Όπως αποκάλυψε στις 21 Ιουλίου το Radar, ο κ. Δούκας «κλείδωσε» ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αφού -για διάφορους λόγους- «κάηκαν» άλλες υποψηφιότητες.
Κυρίως όμως λόγω της επιμονής Ανδρουλάκη στο πρόσωπο του 43χρονου καθηγητή του ΕΜΠ.
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η συλλογή υπογραφών από μια σειρά εκπροσώπους φορέων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του (Επιμελητήρια, δικηγορικοί σύλλογοι, οικολογικές οργανώσεις, δίκτυα πόλεων κ.λπ.) και θα ακολουθήσει επισήμως το ΠΑΣΟΚ.
Καθαρόαιμος «Ανδρουλακικός» από παλιά, ο Χάρης Δούκας ήταν από τους λίγους που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά, το μακρινό 2016, για τη στελέχωση των τομέων. Η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τού ανέθεσε τη γραμματεία του Τομέα Ενέργειας. Άρπαξε την ευκαιρία, δούλεψε αθόρυβα αλλά με ορμή και αγόγγυστα, χωρίς «λευκές απεργίες», και κέρδισε την εκτίμηση της Φώφης και των υπόλοιπων στελεχών του Κινήματος.
Ο μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, οπότε η πρόταση Ανδρουλάκη να διεκδικήσει τον δήμο κούμπωσε με τη φιλοδοξία του: Να κάνει την πρωτεύουσα μια ανθεκτικά βιώσιμη πόλη που να αποτελέσει αλλαγή παραδείγματος για όλη τη χώρα.
Απορρίπτει την επικοινωνία lifestyle και θέλει να βάλει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ατζέντα του, που περιλαμβάνει έννοιες όπως συνεκτικότητα, βιωσιμότητα, πράσινο, ανθεκτικότητα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα που ζούμε με τις ορατές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχει κάνει επίκαιρη αυτή την ατζέντα.
Η διακήρυξη για την Αθήνα τού σήμερα
«Χρειαζόμαστε ώριμες και άμεσες δράσεις που να φέρουν εμπράκτως και σύντομα οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα για την Αθήνα» λέει με ενθουσιασμό.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι όλα αυτά θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα σχέδιο του σήμερα και όχι σε κάποιο που να παραπέμπει στο μακρινό μέλλον για την «Αθήνα του 2040».
Ο Χάρης Δούκας υπόσχεται ότι θα καταθέσει σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις από εξειδικευμένους συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους, χωροτάκτες, διαμερισματικούς συμβούλους του Δήμου Αθηναίων με γνώσεις και εμπειρίες.
Η πρώτη του διακήρυξη θα έρθει τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει τις αδρές γραμμές του οράματός του για την Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, θα μιλήσει για την ανάγκη περισσότερου πράσινου στην Αθήνα, αλλά υπό την οπτική μιας συνολικής προσέγγισης που δεν θα περιορίζεται στη φύτευση κάποιων δέντρων. Θα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της καθαρής ενέργειας, προτείνοντας να γίνουν ενεργειακές κοινότητες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, θα έχει προτάσεις για το συγκοινωνιακό, την καθαριότητα του δημόσιου χώρου, αλλά και θα έχει μια «εσάνς» από θέματα ασφαλείας – όχι τόσο ως προς τη φύλαξη, αλλά με έμφαση στον φωτισμό, στους ανοικτούς χώρους και στις εκδηλώσεις.
Αυτή η πρώτη «μαγιά» προτάσεων θα επιστρέψει κατόπιν -εν είδει διαβούλευσης- προς τους πολίτες του δήμου. Για διάστημα δύο εβδομάδων θα είναι ανοικτή για σχόλια και προτάσεις ανά διαμέρισμα, ώστε αρχές Σεπτέμβρη να καταθέσει τη συνολική πρότασή του για τον Δήμο Αθηναίων.
Ο Χάρης Δούκας στελεχώνει αυτή την περίοδο τον στενό πυρήνα επιτελών του, ενώ θα πάρει βοήθειες και από τη Χ. Τρικούπη. Παράλληλα, αναμένεται να έχει επαφές με τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με στελέχη με εμπειρία στον δήμο, όπως ο βουλευτής -και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων- Παύλος Γερουλάνος.
Η καμπάνια στα social και η χαμηλή αναγνωρισιμότητα
Το πρόβλημα της χαμηλής αναγνωσιμότητάς του το γνωρίζει: Δεν ξεχνά ότι κατεβαίνει κόντρα στον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, και απέναντί του θα έχει τον επίσης προβεβλημένο Κώστα Ζαχαριάδη, τον οποίο κατεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με διαρκείς δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ από 1ης Αυγούστου αναμένεται επίσης να τρέξει και μια διαδικτυακή καμπάνια στα social media (TikTok, Instagram, Facebook, Twitter).
«Έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του. Αν τον ανακοινώναμε την άνοιξη, θα έπαιρνε 20%» λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες του Χ. Δούκα.
Ποιος είναι ο Χάρης Δούκας – Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι μηχανολόγος μηχανικός και καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών.
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και Διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν τη χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.
Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.