To 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ), αντλήθηκαν κεφάλαια 1,7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών, όπως Elvalhalcor, Tέρνα Ενεργειακή, Γεκ-Τέρνα.

Με ορισμένες εξαιρέσεις (λ.χ. Τέρνα λόγω μερίσματος), σε όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τωρινές τιμές βρίσκονται ελάχιστα υψηλότερα από τις τιμές διάθεσης των μετοχών παρά την άνοδο μετά τις αυξήσεις, όπως συνέβη στην ΔΕΗ, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank.

Η μετοχή της τελευταίας κινείται στα 1,049 ευρώ (άνοδος 4,9%), η μετοχή της ΔΕΗ στα 9,225 ευρώ (άνοδος 2,5%), η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,295 ευρώ (άνοδος 12,5%). Σε χαμηλά επίπεδα ή και κάτω από τις τιμές διάθεσης κινούνται και οι μετοχές εταιρειών που προχώρησαν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών. Δηλαδή σε Elvalhalcor, Tέρνα (εδώ δόθηκε μέρισμα).

Οριακά είναι επίσης τα κέρδη της μετοχής της εταιρείας Lamda Development, δηλαδή ενός εμβληματικού έργου με το οποίο επιχειρούμε να προσελκύσουμε επενδυτές και τουρισμό.

Τα κεφάλαια των 3,5 δισ. ήλθαν, αλλά η αγορά μένει η ίδια

Εγκλωβισμένο το χρηματιστήριο Αθηνών

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εγκλωβισμένο πέριξ των 900 μονάδων (881 μονάδες την περασμένη Τρίτη). Η απόδοση του από τις αρχές του 2021 δεν ξεπερνά το 9%, όταν η Βιέννη καταγράφει άνοδο 36%, οι Βρυξέλλες 16%, η Λισαβόνα 11%.

Αναφέρουμε τις παραπάνω αγορές διότι δεν τίθεται ουδεμία σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς δεν διαθέτουμε την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα.

Όταν δε η πανδημία να εξελίσσεται αρνητικά, και ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, αρκεί μια έξαρση της τελευταίας ή ορισμένα lockdown σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης προκειμένου η ελληνική αγορά να καταρρεύσει εξαιτίας της απουσίας αγοραστών.

Τότε οι τιμές των προαναφερόμενων συναλλαγών θα βρεθούν κάτω από τις τιμές διάθεσης των αυξήσεων κεφαλαίων.

Με λίγα λόγια, αρκετοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές χάνουν χρήματα – αν και οι περισσότεροι δεν μένουν άπραγοι – και φυσικά “κλείδωσαν” ορισμένα κέρδη, εν όψει του κλεισίματος της χρονιάς.

Μια χώρα, όμως, η οποία φιλοδοξεί να λάβει την επενδυτική βαθμίδα είναι απαραίτητο οι επενδυτές να κερδίζουν χρήματα, δηλαδή να έχουν κερδοφόρες συναλλαγές.

Ειδάλλως, οι ανταγωνίστριες χώρες θα συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια από την ελληνική αγορά. Κανείς από τους επενδυτές δεν ασχολείται με αγορές που δεν εμφανίζουν αποδόσεις.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα έχει εταιρείες που εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις, ωστόσο ο “καθρέφτης” είναι ο Γενικός Δείκτης.

Και ευτυχώς που ορισμένοι παράγοντες άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους, δηλαδή ότι χρειάζεται αλλαγή του Γενικού Δείκτη με εισαγωγή νέων εταιρειών – καθώς ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν ο ίδιος εδώ και 21 χρόνια.

χρηματιστήριο Αθηνών

Ποιοι ρευστοποιούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σύμφωνα με πιο αισιόδοξους Έλληνες επενδυτικούς τραπεζίτες οι λόγοι των ρευστοποιήσεων στην Ελλάδα είναι δυο: Πρώτον: Οι Έλληνες επενδυτές της λιανικής σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους αμέσως μετά τις αυξήσεις. Αυτό συνέβη στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank, αλλά και στην ΔΕΗ.

Πιθανή αιτία ίσως το σύνδρομο του 1999, ωστόσο αυτό που είναι χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσης των Ελλήνων επενδυτών είναι πως σ όλες τις αυξήσεις, είναι πως “συνωστίστηκαν” για να συμμετάσχουν.

Για ορισμένους ξένους αυτή η βιασύνη υποδεικνύει ότι “οι Έλληνες επενδυτές επιδιώκουν την συμμετοχή στις αυξήσεις διότι δεν θέλουν να κερδίσουν οι “άλλοι” Έλληνες.

Δεν “αντέχουν” να ακούνε για κέρδη και ρισκάρουν, πολλές φορές, αναλαμβάνοντας υψηλότερα ρίσκα” – όπως αποκαλύπτει η ιστορία των εταιρικών ομολόγων πολλά εκ των οποίων πραγματοποιούνται με χειρότερους όρους από την ευρωαγορά.

Εταιρείες οι οποίες θα λάμβαναν επιτόκια 6-7% στην Ευρώπη, εδώ εκδίδουν ομόλογα με επιτόκια από 2,3 έως 3%.

Η ορθή τιμολόγηση και, κυρίως, η αξιολόγηση των εκδόσεων θα δώσει διέξοδο ώστε να μην προκύψουν νέες MLS.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι τα hedge funds μόλις κάποιες είχαν αποδόσεις 10-20% ή και υψηλότερα, επίσης έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Και το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε σε “κενό” αέρος καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές, κυρίως, όταν δεν υπάρχει η προοπτική σε μεγάλους όγκους μετοχών, να βρουν άλλους αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η μοναδική διέξοδος είναι η επανεμφάνιση μακροπρόθεσμων επενδυτών – ορισμένοι εκ των οποίων Blackrock, Norges Bank, Trow Price κα έκαναν την εμφάνιση τους στις ανωτέρω αυξήσεις – όταν θα υπάρχει σαφής ορατότητα για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Πολιτικό ρίσκο λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου;

Αν και οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούνται στην Ελλάδα, από την περασμένη Κυριακή η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδηγεί κάποιους ξένους επενδυτές να θεωρούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τους επόμενους 18 μήνες (Ιούνιος 2023).

Με κίνδυνο να σταματήσουν συνολικά οι μεταρρυθμίσεις οι ίδιοι ξένοι επενδυτές θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος πολιτικός ορίζοντας και σταθερότητα για τα επόμενα έτη, όταν η Ελλάδα θα εμφανίζει κατά μέσο όρο ανάπτυξη 3,5%.

Μ’ άλλα λόγια θα προτιμούσαν εκλογές… χθες και ει δυνατόν με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις “διπλές” εκλογές.

Άλλοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση ορθώς επαναλαμβάνει ότι, οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς η Ελλάδα σ αυτό το θέμα παραμένει αναξιόπιστη καθώς προκηρύσσονται εκλογές πριν από το τέλος της θητείας των κυβερνήσεων.

Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, αυτή η πολιτική αβεβαιότητα συνδέεται με τις καθυστερήσεις από τους ξένους οίκους όσον αφορά τις αναβαθμίσεις και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι πρώτες αξιολογήσεις εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να δώσουν πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις των ξένων οίκων.