Στα 140 δισ. λίρες υπολογίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan το κόστος του Brexit για τη βρετανική οικονομία και καλεί την κυβέρνηση να ανοικοδομήσει «επειγόντως» τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ανακόψει την πτώση.

Το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρώπη σημαίνει επίσης 2 εκατ. λιγότερες θέσει εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των 290.000 χαμένων θέσεων στο Λονδίνο. Οι μισές από τις χαμένες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον χρηματοοικονομικό τομέα και  τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προέρχονται από έρευνα του Cambridge Econometrics την οποία παρήγγειλε το δημαρχείο, θα επικαλεστεί σε ομιλία του ο Khan, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η σκληρή εκδοχή του Brexit με την οποία καταλήξαμε ρίχνει την οικονομία μας και ανεβάζει το κόστος ζωής», θα πει ο Khan, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν από το γραφείο του. «Το κόστος της κρίσης του Brexit μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν υιοθετήσουμε μια ώριμη προσέγγιση και εάν είμαστε ανοικτοί στο να βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες μας με τους Ευρωπαίους γείτονές μας».

Ενώ η επικριτική στάση του Khan απέναντι στο Brexit ευθυγραμμίζεται με το κλίμα στο Λονδίνο, που συντάχθηκε σε μεγάλο βαθμό με το Remain, έρχεται σε αντίθεση με την πιο προσεκτική προσέγγιση που προσπαθεί να υιοθετήσει ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, εν όψει των εκλογών που αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παρότι και ο Starmer προέρχεται από το στρατόπεδο του Remain, εντούτοις επιδιώκει να κερδίσει ξανά πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών που στήριξαν το Brexit και στράφηκαν στους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019. Τον Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην Ε.Ε.» ή στην ενιαία αγορά της.

Ο Starmer έχει πει ότι θέλει στενότερη σχέση με την Ε.Ε., αλλά αποφεύγει αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit.

Σύμφωνα με την μελέτη της Cambridge Econometrics η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας θα είχε φτάσει στα 2,34 τρισ. λίρες το 2023 εάν η χώρα είχε παραμείνει στην Ε.Ε., δηλαδή 6% υψηλότερα από τα 2,2 τρισ. λίρες που ήταν πέρυσι. Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιπτώσεις θα επιδεινωθούν, με απώλειες 311 δισ. λιρών το 2035 σε σχέση με το μη-Brexit σενάριο (πλήγμα 10,1%).

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η οικονομία του Λονδίνου είναι κατά 30 δισ. λίρες μικρότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς το Brexit, με τον μέσο Λονδρέζο να είναι κατά 3.400 λίρες φτωχότερος το 2023.

Διαβάστε ακόμη: