Στον τίτλο γράφουμε ότι πρέπει να δεις τη σειρά ντοκιμαντέρ “Brawn: Μια απίθανη ιστορία της Formula 1”, η οποία ανέβηκε στην streaming πλατφόρμα Disney+ με παρουσιαστή τον Keanu Reeves. Γιατί πρέπει;

Όταν χάνεται το πάθος για Formula 1

Πριν από λίγο καιρό έγραψα στο facebook ότι αν θέλω να κοιμηθώ βάζω Formula 1. Νομίζω ότι για πρώτη φορά εξέφρασα δημοσίως κάτι που ίσως μπορεί να θεωρείται και “ντροπή” για έναν car editor -ιδίως αν έχεις διατελέσει για κάποια χρόνια και motorsport editor.

Και σαν μην φθάνει αυτό κάθομαι δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους motorsport editors της Ελλάδας. Πάλι δεν μπόρεσε να με πείσει να δώσω χρόνο για ένα αγώνα Formula 1.

To -ξεκάθαρα- απλοϊκό μου επιχείρημα είναι ότι βαριέμαι να βλέπω να κερδίζει το ίδιο αυτοκίνητο και ο ίδιος πιλότος. Αυτό όμως είναι η υπόθεση στη Formula 1;

Μήπως ξεχνάμε τον θεό Senna, το υπέροχο μουστάκι και την αυταπάρνηση του Mansell, το κομπιούτερ Schumacher, τον σχεδόν μαφιόζο Briatore και τον σαρωτικό Hamilton; Τις ομάδες στα πιτς που κάνουν παππάδες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα; Τις θρυλικές πίστες; Και τελικά μήπως ξεχάσαμε μια από τις πιο μαγικές ιστορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Όταν νιώθεις όπως την “πρώτη φορά”

Αυτή μας θυμίζει η σειρά ντοκιμαντέρ “Brawn: Μια απίθανη ιστορία της Formula 1”. Μια ιστορία που όσοι παρακολουθούν F1 και είναι από τα πρώτα άντα και μέτα λογικά θυμούνται. Όμως για πρώτη φορά μαθαίνουμε από επίσημα χείλη όλη την αλήθεια για το τι συνέβη.

 

Keanu Reeves Ντοκιμαντέρ Disney Plus Brawn GP

Και αυτό που συνέβη έχει τόση δύναμη που θα ήταν εντυπωσιακό θέαμα και χωρίς την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για αυτό το ντοκιμαντέρ. Οι δημιουργοί δεν έχουν αφήσει τίποτα απολύτως στην τύχη.

Διάλεξαν για παρουσιάστη έναν star του Hollywood που είναι γνωστός για την αγάπη του στα αυτοκίνητα και τις μηχανές -άλλωστε έχει δική του εταιρεία με custom μοτοσικλέτες.

Διαβάστε Επίσηςτό βγαίνει προς τα έξω που λένε και οι ηθοποιοί όταν θέλουν να πεθάνουμε από κρίση κλισέ.

Μετά είναι πολύ σημαντικό -για την ιστορική αλήθεια- ότι δέχθηκαν να μιλήσουν όλοι οι πρωταγωνιστές. Μα όλοι, ακόμα και αυτή η γριά αλεπού ο Bernie Ecclestone. Αν σου αρέσει -ή σου έστω σου άρεσε- η Formula 1 δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς με όλα αυτά που μαθαίνεις από τους ανθρώπους που τα έκαναν και τα έζησαν.

 

Keanu Reeves Ντοκιμαντέρ Disney + Brawn GP

Η σκηνοθεσία και το μοντάζ αγγίζουν την τελειότητα ενώ και η μουσική επένδυση είναι υψηλού επιπέδου. Χωρίς υπερβολή, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ καταφέρνει να υπερβεί την ιστορική αξία καθώς έχει και καλλιτεχνική -πράγμα δύσκολο ακόμα και για ταινίες που βασίζονται σε βιογραφιές ή αληθινές ιστορίες. Και μετά είναι το προσεγμένο σενάριο που βασίζεται σε μια υπέροχη ιστορία.

Όμως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να βρεις σε μια καλή ταινία ή σπανιότερα σε ένα καλό ντοκιμαντέρ. Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ξεχωριστό; Είναι ότι σε κάνει να αγαπήσεις ξανά την Formula 1 και να δεις τα υπέροχα χρώματά της, πέρα τα χρώματα της παντοκρατορίας Verstappen και Red Bull.

Να μην είστε σαν και εμένα. Να την αγαπάτε την Formula 1 και να την βλέπετε γιατί μεταξύ άλλων αλλάζει και κάποια στοιχεία στην δική μας αυτοκινητική καθημερινότητα.

Διαβάστε ακόμη: