Μεγάλο είναι το πλήγμα που προκάλεσε στον πετρελαϊκό κολοσσό της BP η αποχώρηση από τη Ρωσία και την Rosneft λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δείκτης υποκείμενου κέρδους αντικατάστασης για το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθεστα 6,2 δισ. δολάρια, από 4,1 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και τα 2,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv. H BP ανακοίνωσε διανομή μερίσματος 5,46 δολαρίων ανά μετοχή και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Πλήγμα η αποχώρηση από τη ρωσική Rosneft

Ωστόσο, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε ζημία για το τρίμηνο ύψους 20,4 δισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει επιβαρύνσεις προ φόρων ύψους 24 δισ. δολαρίων και 1,5 δισ. που σχετίζονται με την έξοδό της από το μερίδιο της Rosneft ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Λάβαμε την απόφαση να φύγουμε από τη Ρωσία μέσα σε 96 ώρες από την εισβολή και σήμερα βλέπουμε τις οικονομικές επιπλοκές της απόφασης αυτής» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, μιλώντας στο CNBC. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία είχε μία «πραγματικά πολύ καλή έναρξη για το έτος», ενώ σημείωσε ότι το καθαρό χρέος της μειώθηκε για 8ο διαδοχικό τρίμηνο.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της BP έχει σημειώσει άνοδο 18%.