Κέρδη-ρεκόρ ύψους 28 δισ. δολαρίων το 2022, ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP,  στα χνάρια της Exxon Mobil και της Shell, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η εταιρεία αύξησε το μέρισμά της κατά 10% σε ένδειξη εμπιστοσύνης στη συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς.

Τα υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης της BP το τέταρτο τρίμηνο, ο ορισμός της εταιρείας για τα καθαρά κέρδη, έφτασαν τα 4,8 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για κέρδη 5 δισ. δολαρίων σε έρευνα που παρείχε η εταιρεία στους αναλυτές, έναντι 4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και 8,2 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Αυξημένο μέρισμα και επαναγορά μετοχών για τη BP

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την ασθενέστερη εμπορική δραστηριότητα φυσικού αερίου μετά από ένα “εξαιρετικό” τρίτο τρίμηνο, τις υψηλότερες συντηρήσεις διυλιστηρίων και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

“Ενισχύουμε την BP, με την ισχυρότερη αξιοπιστία των μονάδων upstream που έχουμε καταγράψει ποτέ και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής των τελευταίων 16 ετών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ισχυρών αποδόσεων και στη μείωση του χρέους για ενδέκατο συνεχόμενο τρίμηνο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney.

Η BP αύξησε το μέρισμά της κατά 10% στα 6,006 σεντς ανά μετοχή. Τον Ιούλιο του 2020 μείωσε στο μισό το μέρισμά της στα 5,25 σεντς για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στον απόηχο της πανδημίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει μετοχές αξίας 2,75 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, μετά την αγορά 11,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Διαβάστε ακόμη: