Αφού όλες οι κεντρικές τράπεζες, όπως και οι πολιτικές ηγεσίες σχηματισμών και μεμονωμένων χωρών, καθησύχαζαν αρχικά ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, τελικά αντιλαμβάνονται ότι η επάνοδος του στο νομοτελειακό (;) ποσοστό του 2%, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν, για να το εμπεδώσουμε και να είμαστε ανεκτικοί ως προς τις συνέπειες της ανερμάτιστης πολιτικής τους, που ως μόνο όπλο έχει την αύξηση των επιτοκίων και όχι τον έλεγχο του κόστους στη βάση του για κάθε παραγόμενο προϊόν και υπηρεσία.
Ιδού μία ακόμα δήλωση κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα, πέραν του Ατλαντικού: O πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει επίμονα υψηλός και η Fed θα χρειαστεί να συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού για να τον επαναφέρει στον στόχο του 2%, δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Τζέιμς Μπούλαρντ.
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονος από εδώ και πέρα, θα είναι δύσκολο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%… οπότε θα πρέπει να επιμείνουμε για να ασκήσουμε πίεση και να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα» τόνισε ο Μπούλαρντ σε ομιλία του.
Κανείς βέβαια δεν τολμάει πλέον να αναφέρει έναν χρονικό ορίζοντα, ο οποίος θα απαιτηθεί, ώστε, για παράδειγμα, το…2026 ή το…2028, ο πληθωρισμός να πέσει στο 2%.
Ο ίδιος υποβάθμισε τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές μετά την πτώχευση της SVB, αλλά οι πιέσεις παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με την κρίση του 2008 και την πανδημία.
Μακάρι, αν και οι φόβοι παραμένουν διάχυτοι.