Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αλλά και να επιστήσει την προσοχή σχετικά με την εφαρμογή botox και υαλουρονικού οξέος επιχειρεί μέσω νέου εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το botox χρησιμοποιείται στην ιατρική με τη μέγιστη ασφάλεια για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την αισθητική έως την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιγράφει τις ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και του υαλουρονικού οξέος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους/-ες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων (στα εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων εμπίπτει η εν λόγω τεχνική):

  • Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.
  • Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.
  • Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Επικοινωνήσαμε με τον Δρ Θεμιστοκλή Γ. Νισύριο ο οποίος είναι ειδικευμένος ιατρός στην Στοματική και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (άρα και απόλυτα αρμόδιος να μας ενημερώσει), με πολυετή θητεία στο πανεπιστημιακά Νοσοκομείο του Freiburg της Γερμανίας αλλά και συνεχή πρακτική στο υπερσύγχρονο ιατρείο του στη Ρόδο, και του ζητήσαμε να μας δώσει μερικές συμβουλές για το Botox.

Τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις πρώτη φορά botox, μας αναφέρει, είναι τα εξής:

  • Είναι σχετικά ανώδυνο καθώς η βελόνα είναι πολύ λεπτή και σχεδόν δεν θα τη νιώσεις.
  • Ο χρόνος που χρειάζεσαι είναι λιγότερο από 15 λεπτά, και μπορείς να επιστρέψεις στις δραστηριότητές σου αμέσως.
  • Δεν θα δεις διαφορά αμέσως, αφού ο χρόνος που χρειάζεται για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα είναι 2-8 ημέρες.
  • Και το πιο σημαντικό, κάνε έρευνα και εμπιστεύσου το πρόσωπό σου σε εξειδικευμένο γιατρό, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι φυσικό.

Στη συνέχεια ο κύριος Νισύριος αναφέρει «H χρήση του Botox σύμφωνα με πάρα πολλές μελέτες, παρουσιάζει μοναδικά θεραπευτικά οφέλη για την αντιμετώπιση πολλών νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας ημικρανίας. Η έγχυση αλλαντικής τοξίνης τύπου-A (Botox) σε ένα συγκεκριμένο μυ δρα ως ισχυρός αναστολέας της μυϊκής σύσπασης καθώς εμποδίζει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στη θέση όπου πραγματοποιείται η μετάδοση ερεθισμάτων από το νεύρο στο μυ». Η θεραπευτική χρήση του Botox όμως δεν σταματά εκεί καθώς, όπως αναφέρει ο γιατρός ο Botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του ουλικού χαμόγελου αλλά και στους μασητήρες όταν υπάρχει δυσλειτουργία στοματογναθικού συστήματος, τρίξιμο δοντιών η είναι απαραίτητη η αισθητική διόρθωση γωνίας γνάθου και περιγράμματος προσώπου.