Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στην πρώτη συνεδρίαση με τον νεοδιορισθέντα διοικητή, Kazuo Ueda. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων της αγοράς για καμία αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας με το επιτόκιο αναφοράς να διατηρείται στο -0,1% από τότε που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το 2016.

Η Bank of Japan διατήρησε επίσης αμετάβλητο το εύρος ανοχής για τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας στις 50 μονάδες βάσης πάνω και κάτω από τον στόχο του 0%. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας “σόκαρε” τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων διευρύνοντας απροσδόκητα το εύρος ανοχής για τα 10ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα από 25 μονάδες βάσης σε 50 μονάδες βάσης πάνω και κάτω από το 0%.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε περίπου 0,8% στα 134,75 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε ελαφρά πτώση στο 0,425%.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι το προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο για την αναθεώρηση της οικονομικής της πολιτικής είναι περίπου 1 έως 1 ½ έτος. «Η επίτευξη σταθερότητας των τιμών ήταν μια πρόκληση για μια μακρά περίοδο 25 ετών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης της «έχουν αλληλεπιδράσει και επηρεάζουν ευρείες περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας, των τιμών και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιαπωνίας».

Διαβάστε περισσότερα