Περιορίσθηκαν τα κέρδη της Bank of America κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, ωστόσο η συρρίκνωση αυτή ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων. Η υποχώρηση των εσόδων εξαιτίας της επιβράδυνσης της δραστηριότητας αναφορικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αντισταθμίσθηκε από την αύξηση των εσόδων προερχόμενα από τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, υποχώρησαν το προηγούμενο τρίμηνο κατά 13% διαμορφούμενα στα 6,6 δισ. δολάρια, ήτοι 80 σεντς ανά μετοχή, έναντι 7,56 δισ. δολαρίων ή 86 σεντς η μετοχή το α΄ τρίμηνο του 2021, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 23,23 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές της Refinitiv στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για κέρδη 0,74 ανά μετοχή, με έσοδα στα 23,18 δισ. δολάρια.

Οι οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας κρίνονται ικανοποιητικές συγκρινόμενες με τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, καθώς εκείνο το διάστημα η έκρηξη της δραστηριότητας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως και η απελευθέρωση κεφαλαίων που είχαν κρατηθεί ως επισφάλειες για την περίπτωση αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων προς την τράπεζα, βελτίωσαν την εικόνα του ισολογισμού της.

Τα έσοδα από τόκους τα οποία συνιστούν ένδειξη αναφορικά με τις απολαβές της τράπεζας από τον δανεισμό, ενισχύθηκαν κατά 13% διαμορφούμενα στα 11,6 δισ. δολάρια, ενώ αυξημένα κατά 9% ήταν τα έσοδα από την τραπεζική λιανική, στα 8,8 δισ. δολάρια.

«Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ήταν ισχυρά παρά τις προκλήσεις στις αγορές και τη μεταβλητότητα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομικών της τράπεζες, Αλαστέρ Μπόρθουικ.

«Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. δολάρια, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο ένα χρόνο νωρίτερα, βρίσκοντας στήριξη από τα δάνεια και την πιστωτική επέκταση. Κοιτώντας μπροστά και με την καμπύλη των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, εκτιμούμε ότι θα αποκομίσουμε περισσότερο κέρδος από τα αποθέματά μας».

Αντιθέτως τα έσοδα από τα ποσοστά χρέωσης πραγματοποίησαν βουτιά της τάξεως του 35% στο 1,5 δισ. δολάρια, καθώς η δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιβραδύνθηκε.

Το τμήμα της παγκόσμιας τραπεζικής, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η επενδυτική τραπεζική, ανέφερε 165 εκατ. δολάρια ως προβλέψεις για τυχόν ζημιές, στην προσπάθεια που κάνει η τράπεζα να χτίσει αποθέματα τα οποία θα συνδέονται με την έκθεσή της στη Ρωσία και στα δάνεια.