search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Boeing: Στο τραπέζι πρόταση – λύση για να λήξει η απεργία μετά από έξι εβδομάδες – Τι περιλαμβάνει

Η πίεση αυξάνεται για την Boeing, τους προμηθευτές της και τους απεργούς εργαζόμενους, καθώς η απεργία εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα

Boeing: Στο τραπέζι πρόταση – λύση για να λήξει η απεργία μετά από έξι εβδομάδες – Τι περιλαμβάνει

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί 33.000 εργαζόμενους της Boeing  παρουσιάζει στα μέλη του μια πρόταση για τον τερματισμό της απεργίας, λέγοντας ότι το σχέδιο περιλαμβάνει αρκετές βασικές βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προσφορές της αεροπορικής εταιρείας.

Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση των μισθών κατά 35% σε βάθος τετραετίας, επαναφορά του προγράμματος κινήτρων,  ανέφερε το Σάββατο σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η περιφέρεια της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Αεροδιαστημικών Εργατών που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. Η ψηφοφορία επικύρωσης έχει οριστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

Το συνδικάτο επικαλέστηκε τη βοήθεια της υπουργού Εργασίας των ΗΠΑ Τζούλι Σου, η οποία μετέβη στο Σιάτλ αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει τα μέρη να συμμετάσχουν σε έμμεσες συνομιλίες. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι η Σου συναντήθηκε με το συνδικάτο και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing Κέλι Όρτμπεργκ, ενώ έχει έρθει σε επαφή και με τις δύο πλευρές πολλές φορές.

Η πίεση αυξάνεται για την Boeing, τους προμηθευτές της και τους απεργούς εργαζόμενους, καθώς η απεργία εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα. Η απεργία που ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου εκτείνεται κατά μήκος της Δυτικής Ακτής και έχει αναγκάσει την Boeing να κλείσει τις γραμμές συναρμολόγησης των αεροσκαφών 737 Max, 767 και 777.
Ταυτόχρονα η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων προχωρά σε σχέδια για μείωση του 10% του εργατικού δυναμικού της, το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων της υπό τον Όρτμπεργκ. Τα προβλήματα έχουν έχει επίσης αρχίσει να διαχέονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της Boeing, με την Spirit AeroSystems. να προειδοποιεί ότι θα πρέπει να απολύσει 700 εργαζομένους που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα προγράμματα 767 και 777.

Η Boeing έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την άντληση κεφαλαίων που θα χρειαστεί για να στηρίξει τις δραστηριότητές της και να διατηρήσει την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση. Η εταιρεία έχει συνάψει πιστωτική διευκόλυνση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τράπεζες και κατέθεσε αίτηση εγγραφής στο ράφι για να αντλήσει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η απεργία της περιφέρειας 751 του IAM σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη εργατική διαμάχη στην Boeing εδώ και 16 χρόνια. Ενώ οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι πιέζουν για μεγάλες αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνταξιοδοτικές παροχές, οδηγούνται από δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι έλαβαν πενιχρές μισθολογικές αυξήσεις την τελευταία δεκαετία, ενώ τα ανώτερα στελέχη ανταμείβονταν πλουσιοπάροχα.