Τα μέλη του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας μετά την παραίτηση του πρώην ηγέτη Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «ο Κασσελάκης, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs Group Inc., θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν δεν έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο».

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός, και η κυβέρνησή του υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στην εξουσία το 2015 και κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Τελικά συμφώνησε σε νέους όρους διάσωσης, επιβάλλοντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας που τον έκαναν να χάσει μέρος της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό. Ο Τσίπρας παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2019, όταν ανέλαβε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του Κασσελάκη τον Αύγουστο ότι θα επιδιώξει την ηγεσία του κόμματος αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, ειδικά καθώς τρεις από τους άλλους τέσσερις υποψήφιους ήταν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Κασσελάκης δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας παράλληλα τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

Η «γκέι ατζέντα»

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται επίσης το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άτομο που ηγείται ελληνικού πολιτικού κόμματος και έχει κάνει εκστρατεία με τον σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, έναν 32χρονο Αμερικανό νοσηλευτή. 

«Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα», είχε τονίσει ο Κασσελάκης τον Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ζητώντας από τον κόσμο να τον ψηφίσει γιατί έχει την ικανότητα να νικήσει τον Μητσοτάκη.

Το Bloomberg γράφει ότι ο Κασσελάκης προβάλλεται ως ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που θέλει την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αν και αναγνωρίζει ότι έχει μικρή εμπειρία σε ένα πολιτικό κόμμα, λέει ότι η εμπειρία της ζωής του θα τον βοηθήσει να βάλει το κόμμα σε έναν νέο δρόμο.

«Ο 35χρονος γεννήθηκε στο εύπορο προάστιο της βόρειας Αθήνας, το Μαρούσι, και πήγε στις ΗΠΑ όταν ήταν 14 ετών αφού πήρε μια πλήρη υποτροφία για την Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης, ένα αποκλειστικό οικοτροφείο που ιδρύθηκε λίγο μετά την αμερικανική επανάσταση. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αποκτώντας πτυχίο Batchelor of Science στα χρηματοοικονομικά και Batchelor of Arts σε διεθνείς σπουδές» τονίζει το δημοσίευμα, και προσθέτει ότι  ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, εργάστηκε ως εθελοντής στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008.

Το 2009, σε ηλικία 21 ετών, άρχισε να εργάζεται στην Goldman Sachs. Ο ίδιος τονίζει ότι εκεί είδε από πρώτο χέρι «πόση αλαζονεία φέρνουν τα χρήματα». Τρία χρόνια αργότερα, αφού εξασφάλισε δάνειο με προσωπική εγγύηση, άρχισε να επενδύει στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη: