search

MAIN STREET

Bloomberg: Οι κλάδοι – νικητές για το 2022 – Ποιοι απογοήτευσαν

To 2022 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που την οποία οι περισσότεροι επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν καθώς σημαδεύτηκε από τον πόλεμο, τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Δολάριο: Σαν σήμερα επιλέγεται ομόφωνα ως το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ

To 2022 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που την οποία οι περισσότεροι επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν καθώς σημαδεύτηκε από τον πόλεμο, τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Οι προσεκτικά σχεδιασμένες επενδυτικές στρατηγικές «κατέρρευσαν» υπό την πίεση των κρίσεων, είτε αυτή που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία είτε της αύξησης των επιτοκίων.

Παρά τη μεταβλητότητα αυτή, όμως, όπου υπάρχουν χαμένοι υπάρχουν και κερδισμένοι. Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία αποδείχθηκε κερδοφόρα για τις εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού, ενώ τα υψηλά επιτόκια αύξησαν την κερδοφορία των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ράδερφορντ, της Federated Hermes Limited «δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων μειώθηκε η κερδοσκοπία στις αγορές και οι επενδυτές πια μελετούν ενδελεχώς τα βασικά στοιχεία των εταιρειών. Η αγορά θα στραφεί στις επιχειρήσεις με σταθερές βάσεις και αναπτυξιακή προοπτική».

Ιδού η λίστα με τους μεγαλύτερους νικητές και ηττημένους στις αγορές το 2022:

Νικητές

Εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της αξίας της μετοχής της γερμανικής Rheinmetall AG κατά 130%, ενώ η μετοχή των Thales SA, Dassault Aviation SA και SAAB AB κατέγραψαν άνοδο της τάξης 60% με 80%. Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως η μετοχή της Rheinmetall ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 20%. 

Υδρογονάνθρακες

Το ράλι των «παραδοσιακών» αγορών των υδρογονανθράκων και των μεταλλευμάτων κατά 30% στον δείκτη Stoxx 600 οφειλόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις της Δύσης και την ενεργειακή κρίση που αυτά προκάλεσαν. Οι αναλυτές εκτιμούν κέρδη της τάξης του 20% για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Shell Plc και BP Plc, αν και η ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση μπορεί να πλήξει τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Τράπεζες

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 19% το δ’ τετράμηνο του έτους και αντιστάθμισαν τις απώλειές τους. Η αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών σημαίνει πως αυξάνουν παράλληλα και την κερδοφορία για τους επενδυτές τους, ενώ τράπεζες όπως η Banco Santander SA και UBS Group SA έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών.

Το ράλι ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2023. Περίπου το ήμισυ των διαχειριστών επενδυτικών ταμείων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της BofA τόνισαν πως οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν πια ένα επενδυτικό ασφαλές καταφύγιο (safe haven). 

Φαρμακευτικές

Οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών κατέγραψαν δραματική άνοδο. Αναφορικά, η AstraZenenca κατέγραψε άνοδο της τάξης του 30% ετησίως, ενώ η δανέζικη Novo Nordisk A/S κατέγραψε άνοδο 25%. 

Οι αναλυτές της Oddo BHF τόνισαν πως η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί και το 2023. 

Χαμένοι

Αγορά ακινήτων

Η αγορά ακινήτων επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων. Τα πράγματα ενδέχεται να επιδεινωθούν το 2023. Η μετοχή της σουηδικής Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) κατέγραψε πτώση της τάξης του 70%.

Credit Suisse

Μετά από μία σειρά σκανδάλων, η Credit Suisse AG κατέγραψε άλλο ένα «ζοφερό» έτος, με τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 66%. Απώλεσε, επίσης, περίπου το 1/5 της κεφαλαιοποίησής της σε μία μόλις ημέρα, ενώ ο αναλυτής της CitiΆντριου Κουμς, προβλέπει πως η πτωτική πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Λιανικό εμπόριο

Ο δείκτης Stoxx 600 Retail Index κατέγραψε μείωση της τάξης του 30% λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους διαβίωσης, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχιστεί και το 2023.

Δραματική ήταν και η διαφορά μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων ρουχισμού, αφού οι καταναλωτές πια προσηλώνονται στην αγορά των προς το ζην.

Διαβάστε ακόμη: