Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010. Η τελευταία κίνηση θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα κάνει τόσο μεγάλο βαθούλωμα στην ελληνική δανειακή διευκόλυνση.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 σε 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπήρχε πραγματική διάθεση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε. «Η αγορά φάνηκε να πιστεύει την ιστορία του μακροπρόθεσμου στόχου μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

Υπό τον Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα επανήλθε με νύχια και με δόντια στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό 207% το 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τάσεις θα συνεχιστούν. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό απόθεμα της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για την πρόωρη αποπληρωμή.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα – ένας δείκτης που δείχνει τα έσοδα μείον τις δαπάνες εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων – 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και το 2025. Το μέτρο ήταν 1,9% το 2023, σημειώνει το Bloomberg.

Το Φθινόπωρο το placement για το 18% της Εθνικής – Καμία κίνηση σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα κάνουμε κάτι «το Φθινόπωρο, υπό τις συνθήκες της αγοράς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της εδώ και δεκαετίες με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο Όμιλος Λάτση πούλησαν ένα συνδυασμένο μερίδιο 11% στην Helleniq Energy για 235,3 εκατ. ευρώ, αλλά ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πώληση στην εταιρεία.

Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λαυρίου τον Μάρτιο.

Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, το λιμάνι προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής.  Οκτώ όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον τον Μάιο για να αγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο .

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο 34%.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», είπε ο Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη