Καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η Thrivest Holdings Ltdσχεδιάζει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ανοίγοντας τον δρόμο για «τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες  τράπεζες της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες, η Thrivest και οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 490 εκατ. ευρώ, απιοτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση φέρνει την Attica Bank.

Ουσιαστικά, το «πλεονέκτημα της  ύπαρξης μιας μεγάλης μη συστημικής τράπεζας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά – τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Εξάρχου. «Ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, σήμερα δυσκολεύονται πολύ να να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάρχου: Θα χρειαστεί και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου

Μετά τη συγχώνευση  με την Παγκρήτια θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου”, δήλωσε ο Εξέρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είπε.

Η Attica Bank έχει δηλώσει την επιθυμία της να αυξήσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ (510 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που έχει στόχο στην επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Πριν δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, η Thrivest χρειάζεται οι σημερινοί μέτοχοι να
δεσμευτούν να διασφαλίσουν ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Εξάρχου, με επαρκή κεφάλαια. Μπορεί επίσης να υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η Attica χειρίζεται τα λεγόμενα πακέτα κόκκινων δανείων, είπε.

Διαβάστε περισσότερα