Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (21/05), αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως τονίζεται, η ανάκαμψη της οικονομίας έχει θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής του βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010 και βυθίστηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί.
Το βάρος της ανάκαμψης
Ωστόσο, το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να το επωμίζεται ένα εκλογικό σώμα που δίνει μάχη όπως και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρος. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση του κόστους ζωής που οφείλεται στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας έχει υπερμεγέθη αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια λιτότητας που σχεδιάστηκαν για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά.
«Εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ακόμα μία περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια πορεία που έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν ξανά», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και συμπληρώνει «με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και ότι θα διατηρήσει αρκετά εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης».
Υψηλό χρέος, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Παρά το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα έχει μειώσει το δείκτης χρέους της και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται μετα παρόμοια απόδοση με τα ιταλική (που κατέχουν επενδυτική βαθμίδα), ο δείκτης χρέους παραμένει ο υψηλότερος από κάθε άλλη χώρα στην περιοχή του ευρώ, ενώ η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει τη χαμένη εποχή της κρίσης χρέους.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 21.200 ευρώ στην Ελλάδα είναι περίπου 29% χαμηλότερο από ό,τι στην Τσεχία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν περίπου 37% υψηλότερο από αυτό των Τσέχων.
Διαβάστε περισσότερα
- Μύκονος: Πήγε σε ταβέρνα, έφαγε και τώρα κινδυνεύει με… κατάσχεση του λογαριασμού του
- Η κόρη του Μίκ Τζαγκερ συνελήφθη στην Ίμπιζα
- Ο λόγος που ο Μάρτιν Σκορσέζε απέρριψε τη σκηνοθεσία της «Λίστας του Σίντλερ»
- Ποδόσφαιρο: Οι 127 Έλληνες «παίκτες-μετανάστες» και οι χώρες…εξαγωγής
- Ετοιμάζει πρόταση 6 εκατομμυρίων η Γκλάντμπαχ στον ΠΑΟΚ για Κουλιεράκη