Στην έναρξη της κατασκευής του νέου της 5* ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη στην οδό Φαλήρου 22 προχώρησε η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το τι θα συμβεί με το πολυσυζητημένο Coco – Mat Athens BC επί της οδού Φαλήρου 5 για το οποίο έχουν επιβληθεί πρόστιμα λόγω του ύψους του, έπειτα από παρεμβάσεις και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) παραπέμποντας στην κατεδάφιση των ορόφων πάνω από το ύψος των 24 μέτρων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει για την περιοχή από το 2022.

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, Μάικ Ευμορφίδης, μιλώντας χθες στους μετόχους της εταιρείας κατά την ετήσια γενική συνέλευση ανέφερε σχετικά με το Coco – Mat Athens BC ότι «η κατάσταση έχει πάρει μία τροπή που δεν την περιμέναμε γενικότερα. Αυτή τη στιγμή το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, έχουμε δώσει τις εξηγήσεις στο υπουργείο Τουρισμού και είμαστε σε μία διαδικασία με τους νομικούς παραστάτες μας να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα αυτή την απόφαση του ΣτΕ που προφανώς ήταν δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς. Το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι το τί περιμένουμε και πότε, να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν διάφορες ενέργειες σε διοικητικά όργανα και δικαστήρια, που είναι σε εξέλιξη. Καθημερινά υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα και αυτό αποτυπώνεται και στην αξία του ακινήτου. Γενικότερα είναι μία κατάσταση συγκεχυμένη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με όλα τα πιθανά μέσα άμυνας που διαθέτουμε και είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιο δυσάρεστη εξέλιξη από αυτή που έχουμε σήμερα».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η εταιρεία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου, σε συνέχεια και των δηλώσεων του δικηγόρου της, καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, ο κ. Ευμορφίδης δήλωσε ότι η εταιρεία ξεκινά μια διαδικασία συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε πρώτη φάση τις μελέτες. «Είναι κάτι πολύ σύνθετο, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Δρομολογούμε τη συμμόρφωση προς τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Ελέγχου του ΣτΕ, παράλληλα με τις διαδικασίες για ακύρωση των διοικητικών πράξεων».

Ο κ. Ευμορφίδης ανέφερε επίσης ότι «η εταιρεία είναι παθητικός αποδέκτης των αποφάσεων της Διοίκησης. Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αυθαίρετη πράξη, ήταν 100% καλόπιστος διοικούμενος και ήταν 100% νόμιμη ως προς τις άδειες. Η εταιρεία έχτισε το κτήριο αφού είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της άδειας και του ύψους από το Διοικητικό Εφετείο, αρμόδιο για αυτό τον σκοπό, το 2018».

Πρόσθεσε ότι «θα εγείρουμε και αξιώσεις αποζημιώσεων», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «πρόθεση μας είναι να συνταχθούμε με αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε κτήριο κριθεί ότι εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη, ασχέτως του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας και ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την ανέγερσή, θα πρέπει να γκρεμιστεί».

Ακόμη, επικαλέστηκε λόγους ισονομίας διερωτώμενος τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα κτήρια στην περιοχή που υπερβαίνουν τα 24 μέτρα: «Αυτή την στιγμή, στην περιοχή 22 κτήρια υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ύψος των 24 μέτρων, το δε κτήριο επί της οδού Τσάμη Καρατάση 5-7 κεντρικά στο Κουκάκι έχει ύψος επίσης 32 μέτρων, όπως και το δικό μας ξενοδοχείο, το οποίο έχει οικοδομική άδεια με τη σφραγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών».

Να σημειωθεί ότι λόγω των νομικών εκκρεμοτήτων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί έχει απομειωθεί η αξία του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου κατά 20 εκατ. ευρώ και έχει διαμορφωθεί στα 11,67 εκατ. ευρώ.

«Μπλε Κέδρος» : Οι πιέσεις των «δύο κυριών ντετέκτιβ» και η κατ’ εξαίρεση έγκριση, για πρώτη φορά στην ιστορία (!!!), εισαγωγής εταιρείας στο ΧΑ με ιδιωτική τοποθέτηση στο 10%.

Τα νέα έργα

Η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ αναφέρθηκε χθες και στα νέα έργα της εταιρείας. Αναφορικά με το νέο ξενοδοχείο στην Φαλήρου 22 στο Κουκάκι ο κ. Ευμορφίδης, είπε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο «έχει περάσει 2- 3 φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει ύψος 24 μέτρα. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης του υφιστάμενου κτηρίου από τις 10 Ιουλίου και υπολογίζουμε θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες. Η συνολική δομημένη επιφάνεια της νέας μονάδας 5 αστέρων με κόστος κατασκευής 12,4 εκατ. ευρώ θα είναι 4.800 τ.μ. θα διαθέτει 113 δωμάτια, θα πιστοποιηθεί κατά Leed Gold, και είμαστε στη διαδικασία το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κτήριο αγοράστηκε το 2018 και για να ξεκινήσουμε την κατεδάφιση πέρασαν 5 χρόνια».

Στο κέντρο της Αθήνας δρομολογείται η κατασκευή ενός ακόμα ξενοδοχείου 50 δωματίων για το οποίο η διοίκηση της Μπλε Κέδρος είπε: «Εκπονούμε τα πρώτα σχέδια ώστε να τα υποβάλλουμε στις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές». Στο κέντρο δρομολογείται και ένα μικρό οικιστικό στην οδό Ασκληπιού 96 – 96Α, με 7 διαμερίσματα (σύνολο δόμησης 550 τ.μ.) με την αίτηση για προέγκριση του έργου να έχει κατατεθεί τον Ιούνιο.

Αναφορικά με το ακίνητο που έχει αποκτήσει η ΑΕΕΑΠ από πλειστηριασμό στα Αραχωβίτικα στην περιοχή του Ρίου οι διαδικασίες αξιοποίησής του έχουν παγώσει γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ασκήσει ανακοπές κατά του πλειστηριασμού στην εταιρεία CΕPAL και αναμένεται η εκδίκαση τους το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Εκτός Αθηνών το μεγαλύτερο έργο της Μπλε Κέδρος αφορά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβάσια για την κατασκευή τουριστικής μονάδας 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ. με πιστοποίηση LEED. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα πάντα με όσα είπε χθες η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ εντός των επομένων 10 ημερών θα κατατεθούν οι φάκελοι για την αδειοδότηση των πρώτων κατασκευών του ξενοδοχείου.

Το χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 35 ακίνητα αξίας 108,2 εκατ. ευρώ. Τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα είναι 7 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της ως προς την αξία των ακινήτων (Loan To Value) είναι στο 1,1% από 1,8% στο τέλος του 2022 και από 3,4% το 2021 «γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει αδάνειστη έχοντας παράλληλα αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της», όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Ευμορφίδης.

Διαβάστε περισσότερα