Τεράστιο ζήτημα φαίνεται να έχει προκύψει με την διανομή μερίσματος της Μπλε Κέδρος λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έλλειψη απαρτίας η οποία οδήγησε σε ακύρωση της από 27 Ιουλίου 2022 Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας αλλά και τις προηγούμενες δηλώσεις του βασικού μετόχου της Μπλε Κέδρος περί διανομής μερίσματος 65 %.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο επισημαίνεται ότι έχει την έγκριση της Ε.Κ., αναφέρεται ότι οι νέες μετοχές, δηλαδή οι 7.200.000 που προέκυψαν από την αύξηση (κατά την έννοια του Ενημερωτικού Δελτίου) δεν δικαιούνται μερίσματος για την εταιρική χρήση του 2021, οπότε το ως άνω ποσό κατανέμεται στις 36.000.000 υφιστάμενες/παλαιές μετοχές προ της αύξησης και αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,0989 € ανά υφιστάμενη/παλαιά μετοχή».

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αυτό θα μπορούσε να γίνει με αυτόκλητη Γενική Συνέλευση και σε κάθε περίπτωση πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑΑ. Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα, οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να λαμβάνουν μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2021.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε αυστηρή επιστολή στην εταιρεία προειδοποιώντας την ότι σε περίπτωση μη διανομής μερίσματος στους νέους μετόχους θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, με συνέπεια να ακυρωθεί η από 22 Ιουλίου 2022 Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Με λίγα λόγια, οι 2 βασικοί μέτοχοι της Μπλε Κέδρος σχεδίαζαν να διανείμουν μέρισμα της τάξης του 65% στους εαυτούς τους πριν μπουν στο ΧΑΑ, αλλά πλέον, μετά και την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι υποχρεωμένοι να διανείμουν τα ποσά μερίσματος που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση και στους νέους μετόχους.

Δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν αναλογιστεί κανείς ότι η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2021 (2.521.737 ευρώ).

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το γεγονός ότι η εταιρεία πραγματοποίησε τεράστια έξοδα για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ και συνεπώς τίθεται το ερώτημα εάν και με ποιον τρόπο η εταιρεία θα βρει τρόπο να καλύψει το ποσό που έχει αποφασίσει να διανείμει (περίπου 3.400.000 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εταιρεία δεν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που άντλησε από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ για την διανομή μερίσματος…