Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin δεν έχει φτάσει στην κορυφή του τρέχοντος κύκλου ανατίμησής του και είναι πιθανό να ξεπεράσει το ιστορικό του υψηλό φέτος, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση που δημοσίευσε η CCData σήμερα Τρίτη.

Το Bitcoin έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τα 73.700 δολάρια τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ 59.000 και 72.000 δολαρίων.

Το ταξίδι προς το υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την έγκριση και το λανσάρισμα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων spot bitcoin, ή ETFs, στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τα ETFs έχουν προσελκύσει μέχρι σήμερα καθαρές εισροές ύψους περίπου 14,41 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την CCData.

Τα ETFs επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin χωρίς να κατέχουν το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Οι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης λένε ότι αυτό έχει συμβάλει στη νομιμοποίηση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και διευκολύνει τη συμμετοχή μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο «κύκλος» του bitcoin αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία το ψηφιακό νόμισμα ανεβαίνει σε ένα νέο υψηλό ρεκόρ και στη συνέχεια πέφτει ξανά για να εισέλθει σε μια πτωτική αγορά ή σε έναν «κρυπτογραφικό χειμώνα». Αυτοί οι κύκλοι – εκ των οποίων τρεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί από την κυκλοφορία του bitcoin – τείνουν να ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο.

Στο επίκεντρο αυτού του κύκλου βρίσκεται μια διαδικασία: το λεγόμενο «halving», κατά το οποίο η αμοιβή για τους ανθρακωρύχους μειώνεται στο μισό, μειώνοντας την προσφορά bitcoin στην αγορά – και ως εκ τούτου ανεβάζοντας την αξία του.

Συνήθως, η μείωση κατά το ήμισυ συμβαίνει συχνά μήνες πριν το bitcoin φτάσει στο ιστορικό υψηλό του κύκλου. Αυτός ο τρέχων κύκλος ήταν διαφορετικός. Το Bitcoin ανήλθε στο τελευταίο υψηλό ρεκόρ του πριν από το halving, λόγω της ανοδικής κίνησης γύρω από τα ETF στις ΗΠΑ.

Με το bitcoin να διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους τιμών μετά το ιστορικό υψηλό, πολλοί έχουν αμφισβητήσει αν το κρυπτονόμισμα έχει φτάσει στην κορυφή του τρέχοντος κύκλου.

Η έκθεση της CCData, η οποία εξέτασε τις ιστορικές κινήσεις των τιμών του bitcoin, υποδηλώνει ότι μπορεί να φτάσει σε νέα υψηλά. Η εταιρεία δεδομένων και ερευνών δήλωσε ότι οι ιστορικές τάσεις έχουν δείξει ότι το γεγονός του halving προηγείται πάντα μιας περιόδου επέκτασης των τιμών που μπορεί να διαρκέσει από 366 έως 548 ημέρες «πριν από την επίτευξη μιας κορυφής του κύκλου, με κάθε halving να βιώνει έναν μεγαλύτερο κύκλο από τον προηγούμενο, λόγω της ωρίμανσης της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και της μειωμένης μεταβλητότητας».

Το τελευταίο halving του bitcoin έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους, οπότε αυτά τα ιστορικά χρονικά πλαίσια δεν έχουν περάσει ακόμη.

«Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα κεντρικά χρηματιστήρια για σχεδόν δύο μήνες μετά το γεγονός του halving σε προηγούμενους κύκλους, η οποία φαίνεται να αντικατοπτρίζει αυτόν τον κύκλο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρέχων κύκλος θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω μέχρι το 2025», αναφέρει η CCData.

Οι αναλυτές αναγνώρισαν ότι η «επιρροή των θεσμικών συμμετεχόντων στον κλάδο» στον τρέχοντα κύκλο έχει «μεταβάλει τις προηγούμενες τάσεις», προσθέτοντας ότι το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να υπάρξει χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να υποδηλώνει περισσότερο πλάγια κίνηση των τιμών.

«Ωστόσο, τα δεδομένα και οι προηγούμενες τάσεις είναι αρκετά ισχυρές ώστε να υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε πλάγια δράση των τιμών είναι προσωρινή και είναι πιθανό να παραβιάσουμε τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά και πάλι πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε η CCData.

Στην έκθεση της εταιρείας αναφέρεται ότι η επικείμενη κυκλοφορία ενός ETF Ethereum στις ΗΠΑ και άλλων παρόμοιων προϊόντων σε όλο τον κόσμο «προορίζεται να φέρει περαιτέρω κεφάλαια, ρευστότητα και ζήτηση στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».

Η CCData υπογράμμισε ένα άλλο βασικό σημείο ιστορικών δεδομένων για να υποστηρίξει τη θέση της, λέγοντας ότι η ανατίμηση της τιμής του bitcoin λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, στον κύκλο του 2012, το 91,4% της συνολικής επέκτασης της τιμής του bitcoin από το μισό μέχρι το υψηλό ρεκόρ συνέβη στους τέσσερις μήνες πριν από την κορύφωση του κύκλου. Αυτό το μερίδιο της αύξησης της τιμής ήταν 78,8% και 71,5% στους τέσσερις μήνες πριν από τα αντίστοιχα υψηλά ρεκόρ των κύκλων του 2016 και του 2020.

«Τέτοια παραβολική επέκταση δεν έχει γίνει ακόμη στον τρέχοντα κύκλο», δήλωσε η CCData.

Άλλοι σχολιαστές έχουν επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαδραματιστεί τα ιστορικά μοτίβα στο bitcoin.

«Ιστορικά, οι κύκλοι της αγοράς κορυφώνονται 12 έως 18 μήνες μετά από ένα Bitcoin Halving, το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Επίσης, δεν έχουμε δει τη μεταβλητότητα να φτάνει σε προηγούμενα μέγιστα υψηλά επίπεδα. Τέλος, οι προηγούμενες κορυφώσεις του κύκλου της αγοράς συνέπεσαν με μια ταχεία διαδοχή όλων των εποχών – πάνω από 10 έως 20 νέα υψηλά σε ένα περιθώριο  30 ημερών», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Τόμας Περφούμο, επικεφαλής στρατηγικής στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken.

Διαβάστε ακόμη