search

MAIN STREET

«Καταιγίδα» στα crypto – Κάτω από 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

Συνεχίζεται το κραχ στα κρυπτονομίσματα - Αίτηση πτώχευσης από το ανταλλακτήριο FTX

Νέο πλήγμα στην αγορά crypto - Με χρεοκοπία απειλείται και η Genesis

Κάτω από τα 16.000 δολάρια κατέρρευσε το bitcoin, το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, με το κραχ να συνεχίζεται, στον απόηχο της αίτησης πτώχευσης από το ανταλλακτήριο FTX και των φόβων για ντόμινο πτωχεύσεων.

Το bitcoin υποχώρησε 5,3% στα 15.989 δολ. με την κεφαλαιοποίηση στα 308,35 δισ. δολ, προτού ανακάμψει με άνοδο 1,5% στα 16.795 δολ.  Τo ethereum ανακάμπτει επίσης στα 1.259 δολ. με άνοδο 2,5%.

Πριν από ένα χρόνο, οι επενδυτές περιέγραφαν το bitcoin ως το μέλλον του χρήματος και το ethereum ως το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης στον κόσμο. Τα non-fungible tokens (NFT) σημείωναν έκρηξη, η Coinbase σημείωνε ρεκόρ συναλλαγών, σημειώνει το CNBC.

Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν, το bitcoin ξεπέρασε τα 68.000 δολάρια προτού υποχωρήσει κάτω από τα 16.000 δολ. με τα δύο μεγαλύτερα ψηφιακά νομίσματα έχουν χάσει τα τρία τέταρτα της αξίας τους, καταρρέοντας μαζί με τις πιο ριψοκίνδυνες τεχνολογικές μετοχές. Ο κλάδος, που κάποτε αποτιμούνταν σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, τώρα βρίσκεται στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Αντί να λειτουργεί ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, ο οποίος έχει εκτοξευθεί κοντά σε υψηλό 40 ετών, το bitcoin αποδείχθηκε ότι είναι ένα ακόμη κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο, μία «φούσκα» ππου ενισχύεται όταν οι επενδυτές το υποστηρίζουν και βυθίζεται όταν ο ενθουσιασμός υποχωρεί και κυριαρχεί ο φόβος.

«Εξαφανίστηκαν» 2 δισ. από το ανταλλακτήριο FTX

Την Παρασκευή, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, στο πλαίσιο του άρθρου 11, που προσφέρει προστασία από τους πιστωτές.
Έτσι, μέσα σε λίγες μέρες, η FTX, από αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρεοκόπησε, καθώς η ρευστότητα εξαντλήθηκε, οι πελάτες ζήτησαν αναλήψεις και η Binance διέλυσε τη μη δεσμευτική της συμφωνία για την αγορά της εταιρείας. Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι «έκανε λάθη».

Μετά την αίτηση πτώχευσης, το ανταλλακτήριο ισχυρίστηκε ότι είχε δεχθεί επίθεση από χάκερς και ότι «όλα τα κεφάλαια φαίνεται να έχουν χαθεί». Το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι τα κεφάλαια σε λογαρισμούς πελατών μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων «εξαφανίστηκαν».

«Καταιγίδα» στα crypto

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του ιδρυτή της Binance, Changpeng Zhao, ότι έρχεται «καταιγίδα» στην αγορά των crypto και μπαράζ πτωχεύσεων ανταλλακτηρίων.

«Με την πτώση του FTX, θα δούμε διαδοχικές επιπτώσεις», εκτίμησε ο Zhao και «ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στο οικοσύστημα FTX». Προειδοποίησε επίσης για τον αντίκτυπο στο BlockFi, το οποίο διασώθηκε από το FTX νωρίτερα φέτος.

Από το Μπαλί, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των ηγετών της G20, ο Zhao ζήτησε σαφείς και σταθερούς κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα βιομηχανία, είδαμε την τελευταία εβδομάδα, να επικρατει παράνοια», δήλωσε ο Zhao όπως μεταδίδει το Reuters και υπογράμμισε την ανάγκη για σωστούς και σταθερούς κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμη: