Ο ισχυρισμός ενός Αυστραλού επιστήμονα πληροφορικής ότι είναι ο εφευρέτης του bitcoin είναι «ένα θρασύτατο ψέμα», δήλωσαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μια ομάδα που υποστηρίζεται από τον Τζακ Ντόρσεϊ σε δικαστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα μιας νομικής διαμάχης για την ιδιοκτησία του κρυπτονομίσματος.

Ο Κρεγκ Ράιτ, όπως ονομάζεται ο εν λόγω επιστήμονας, υποστηρίζει ότι είναι ο συγγραφέας της λευκής βίβλου του 2008, του θεμελιώδους κειμένου του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή «Σατόσι Νακαμότο».

Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει πως του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του λευκού εγγράφου και ότι έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του bitcoin.

Ο αντίλογος

Αλλά η Crypto Open Patent Alliance (COPA) – στα μέλη της οποίας περιλαμβάνεται η εταιρεία πληρωμών Block του ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ – ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να αποφανθεί ότι ο Ράιτ δεν είναι ο Σατόσι.

Η ακροαματική διαδικασία διάρκειας πέντε εβδομάδων, στην οποία ο Ράιτ θα ξεκινήσει να δίνει στοιχεία από την Τρίτη, αποτελεί το αποκορύφωμα πολυετών εικασιών σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Σατόσι.

Ο Ράιτ ισχυρίστηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι ο Σατόσι το 2016 και έκτοτε έχει κινηθεί νομικά εναντίον προγραμματιστών και ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Η COPA, ωστόσο, λέει ότι ο Ράιτ δεν έχει παράσχει ποτέ καμία πραγματική απόδειξη, κατηγορώντας τον ότι έχει επανειλημμένα πλαστογραφήσει έγγραφα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, κάτι που ο Ράιτ αρνείται.

Ο Ράιτ καθόταν στο δικαστήριο καθώς ο δικηγόρος της COPA, Τζόναθαν Χαφ, δήλωνε ότι ο ισχυρισμός του είναι «ένα θρασύτατο ψέμα, μια περίτεχνη ψευδής αφήγηση που υποστηρίζεται από πλαστογραφία σε βιομηχανική κλίμακα».

Ο Χαφ δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία της συμπεριφοράς του δρ Ράιτ που παραπέμπουν σε φάρσα», κάνοντας λόγο επίσης για εικαζόμενη χρήση του ChatGPT για την παραγωγή πλαστών εγγράφων.

Ποιος είναι ο Σατόσι;

Πρόσθεσε ωστόσο: «Η συμπεριφορά του δρ Ράιτ είναι επίσης θανάσιμα σοβαρή. Με βάση τον ανέντιμο ισχυρισμό του ότι είναι ο Σατόσι, διεκδίκησε αξιώσεις που υπολογίζει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων και εναντίον πολλών ιδιωτών».

Ο δικηγόρος του Ράιτ, Άντονι Γκράμπινερ, ωστόσο, υποστήριξε στις δικαστικές καταθέσεις ότι έχει προσκομίσει «σαφή στοιχεία που αποδεικνύουν τη συγγραφή της λευκής βίβλου και τη δημιουργία του bitcoin».

Ο Γκράμπινερ πρόσθεσε ότι ήταν «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι κανείς άλλος δεν είχε ισχυριστεί δημοσίως ότι είναι ο Σατόσι.

«Αν ο δρ Ράιτ δεν ήταν ο Σατόσι, ο πραγματικός Σατόσι θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί για να αντικρούσει τον ισχυρισμό», είπε.

Διαβάστε ακόμη: