Και δεύτερη «βόμβα» κατά του Bitcoin από Έλον Μασκ μέσα σε λίγα 24ωρα: “Το Bitcoin ΔΕΝ είναι decentralized”. Πόσα απανωτά χαστούκια να αντέξουν οι απανταχού Bitcoiners; Απόλυτη δικαίωση για το radar.gr που ακριβώς ένα μήνα πριν εξέθεσε τη «γύμνια» του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων, με τις ίδιες μάλιστα λέξεις που χρησιμοποίησε τώρα ο Έλον! Αναλύουμε τι ακριβώς σημαίνει για την αγορά.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ο Έλον Μασκ έχει βαλθεί να μας τρελάνει… Όλοι γνωρίζουμε πόσο εκκεντρικός και απρόβλεπτος είναι ο δισεκατομμυριούχος (για την ακρίβεια πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) CEO της Tesla, όμως αυτή τη φορά πάγωσε τους εκατομμύρια φαν του.

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από όταν πέταξε τη «βόμβα» πως το Bitcoin ουσιαστικά «δεν κάνει» (για νόμισμα), καθώς είναι… βαρύ κι ασήκωτο, τόσο από την άποψη κατανάλωσης ενέργειας, η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου φιλική προς το περιβάλλον κι έτσι δε συνάδει με το «πράσινο» πνεύμα των καιρών, όσο κι από την άποψη κόστους και ταχύτητας των συναλλαγών.

Τώρα ο ιδρυτής της πιο δεικτοβαρούς μετοχής του S&P 500 έρχεται να ρίξει το τελειωτικό χτύπημα στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, λέγοντας πως το Bitcoin ΔΕΝ είναι decentralized! Όσοι γνωρίζουν μερικά βασικά πράγματα από κρυπτονομίσματα, καταλαβαίνουν πόσο τεράστια είναι αυτή η δήλωση, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από τον κορυφαίο entrepreneur και ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του αιώνα μας που θα μας πάει μέχρι και τον Άρη.

Διότι η όλη ουσία του Bitcoin, ο λόγος ύπαρξης και επιτυχίας του είναι υποτίθεται το decentralization του (αποκέντρωση). Ο «αντισυστημικός» του χαρακτήρας που παρακάμπτει κεντρικές αρχές και συγκεντρωτικές δυνάμεις. Δεν του έχουν μείνει και πολλά άλλα καλά χαρτιά. Σα νόμισμα είναι πράγματι βαρύ κι ασύμφορο, από κάθε άποψη. Δεν κάνει, πώς να το κάνουμε.

Ο Μασκ είπε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε

Ο Μασκ βγήκε είπε αυτό που όλοι όσοι λογικοί και ρεαλιστές ασχολούμαστε με τα κρυπτονομίσματα, σκεφτόμαστε χρόνια. Απλά σχεδόν κανείς δεν τολμά να πει, διότι το Bitcoin έχει καταντήσει μια «ιερή αγελάδα», τόσο για τους υποστηρικτές του, όσο και για το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει πλευρίσει τον πατέρα των κρυπτονομισμάτων από όλες τις μεριές.

Οι τράπεζες έχουν μπει ύπουλα στο παιχνίδι προσφέροντας ενδιάμεσες υπηρεσίες διαφύλαξης και επένδυσης, έχοντας κατακλύσει την αγορά με μηδενικής εσωτερικής αξίας χαρτάκια όπως παράγωγα (derivatives, IOU κλπ). Ενώ η Wall Street από πλευράς της έχει καταντήσει το Bitcoin παιδική χαρά των whales που κερδοσκοπούν σε βάρος των ανυποψίαστων νεοεισερχόμενων στην αγορά. Ωστόσο αυτό το παιχνίδι έχει ημερομηνία λήξης, διότι σαν τεχνολογία το Bitcoin είναι ήδη απαρχαιωμένο.

Άλλα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα DeFi (decentralized Finance) κερδίζουν έδαφος και δε θα αργήσει η ώρα που κάποιο altcoin, σαν άλλη Google έναντι της πρώιμης μηχανής αναζήτησης AltaVista, θα προσπεράσει το γερασμένο Bitcoin.

Ει, Μασκ, υπάρχουν πιο decentralized και “πράσινα” νομίσματα εκεί έξω

Η αρχή του τέλους για το Bitcoin

Το αφήγημα του decentralized ήταν το μόνο ουσιαστικό ατού του Bitcoin, που ταυτόχρονα έδινε πάτημα και στις σκοτεινές δυνάμεις που χειραγωγούν την αγορά να το έχουν στο προσκήνιο, και να τσιμπάει ο κόσμος. Όταν καταρρεύσει αυτό το αφήγημα, θα είναι η αρχή του τέλους για τον βασιλιά που είναι ήδη γυμνός. Και εν συνεχεία θα το πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα, τόσο αυτοί που το χειραγωγούν, όσο και οι υποστηρικτές του που δήθεν είναι εδώ για «την τεχνολογία», και όχι για τα φράγκα…. Ποιον κοροϊδεύετε; Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ο Μασκ λοιπόν, έχοντας βγάλει το όπλο του και πυροβολώντας κατά ριπάς, τιτίβισε χθες το βράδυ Κυριακής 16 Μαίου αυτό:

«Το Bitcoin είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά centralized (συγκεντρωτικό), με τη συντριπτική πλειοψηφία του δικτύου να ελέγχεται από μια χούφτα (Κινέζους) miners – δηλαδή εταιρίες εξόρυξης/hashing.

Ένα μόνο ορυχείο στη Xinjiang πλημμύρισε, σκοτώνοντας ανθρακωρύχους, και το hash rate (μονάδα μέτρησης της επεξεργαστικής δύναμης του δικτύου bitcoin) έπεσε κατά 35%. Σας φαίνεται decentralized αυτό;»

Όχι Έλον, πράγματι δε μας φαίνεται να είναι τόσο decentralized… Όμως ξέρει τι μας φαίνεται; Σα να τα έχουμε ξαναδεί κάπου αυτά τα λόγια… Α ναι, στο radar.gr!

Μασκ διαβάζεις radar.gr;!

Από τότε που ο κόσμος άρχισε να φορά στολές αστροναύτη για να κάνει τα ψώνια του ή που απαγορεύτηκε η μουσική στα μαγαζιά στο όνομα της πανδημίας, αποφάσισα μέσα μου πως όλα θα τα περιμένω από το 2021, την πιο ανατρεπτική χρονιά του τελευταίου αιώνα.

Όμως το να επιβεβαιώσει Τσιρογιάννη ο ίδιος ο Μασκ, δεν το περίμενα!

Η δήλωση-βόμβα του δισεκατομμυριούχου «τρομοκράτη» του Twitter έρχεται ως απόλυτη ΔΙΚΑΙΩΣΗ για όσα γράφαμε μήνες τώρα στο radar.gr, και που αναλύσαμε σε ένα μεγάλο αφιέρωμα 4.200 λέξεων για το πώς το Bitcoin ΔΕΝ είναι deentralized, ακριβώς ένα μήνα πριν, με τίτλο «Bitcoin: Ο Αυτοκράτορας είναι Γυμνός» το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από το άρθρο του radar.gr τον Απρίλιο

Ο Μασκ μάλιστα χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες λέξεις, σχεδόν σα να αντέγραφε το κείμενο από τη στήλη μας! «Μια χούφτα miners» έγραφε ο Τσιρογιάννης, «a handful miners» ο σούπερσταρ του Twitter. Ρε Μασκ, διαβάζεις radar.gr και δε λες τίποτα;! Ξηγήσου καμιά διαφημισούλα…

Όταν όλοι έλεγαν αγοράστε, εμείς προειδοποιήσαμε

Φυσικά είναι περιττό να πούμε πως η δήλωση όχι μόνο ξεσήκωσε ορδές εξαγριωμένων υποστηρικτών του Bitcoin για άλλη μια φορά (διαβάστε περισσότερα για την «προδοσία» του Μασκ εδώ), αλλά «μάτωσε» και την αγορά, με το Bitcoin να βουτάει στα επίπεδα των 42.000 δολαρίων, 23.000 δολάρια κάτω από το ιστορικό υψηλό των 65.000 δολαρίων μόλις πριν ένα μήνα. Τότε που το radar.gr τόλμησε να τα βάλει με τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων, κι ας βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ, κι ας επικρατούσε αγοραστική φρενίτιδα από άκρη σε άκρη του πλανήτη, με τους Έλληνες να τρέχουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι όπως πάντα να εισέλθουν σε μια αγορά που χε ήδη σκαρφαλώσει σημαντικά σε αυτό το market cycle.

Εμείς τότε προειδοποιήσαμε, για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο του Bitcoin, όχι μόνο λόγω της «απάτης» του δήθεν decentralization του, αλλά γενικότερα λόγω του ρίσκου του να εισέρχεται κανείς σε μια αγορά όταν όλοι λένε «μπες». Όλα τα ελληνικά μίντια εκθείαζαν τότε το Bitcoin (που κατά τραγική ειρωνεία άλλοτε λοιδορούσαν). Έτσι είναι αυτά. Όταν κάποτε πριν χρόνια στην εφημερίδα Αξία γράφαμε για τη θαυμαστή τεχνολογία του Bitcoin και του blockchain, τότε που πραγματικά άξιζε να μπεις στις χαμηλές τιμές, άλλοι έλεγαν «μακριά από τα εγκληματικά κρύπτο». Τώρα που πράγματι κανείς πρέπει να προσέχει διότι η αγορά ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όλοι το γύρισαν σε κρυπτο-λάτρες.

Η πτώση δε σημαίνει (ακόμη) bear market

Το Bitcoin πάντως εξακολουθεί να παραμένει βασιλιάς, αν και το dominance του (μερίδιο της αγοράς) έχει υποχωρήσει κάτω από το 40% πλέον, με το Ethereum να κερδίζει έδαφος και να μοιάζει ο καταλληλότερος υποψήφιος για… χαλίφης στη θέση του χαλίφη (και το XRP να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά).

Επίσης να σημειωθεί, πως κατά την ταπεινή μου άποψη, και έχοντας πει όσα έχω πει για το Bitcoin, δεν πιστεύω πως αυτό σηματοδοτεί την αρχή της bear market. Πρόκειται απλά για διόρθωση, η οποία ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο καμπανάκι. Εκτιμώ πως μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει και πάλι άνοδος προς νέα ιστορικά υψηλά, προτού χρηματιστήρια και κρύπτο (διότι είναι συνδεδεμένα) γκρεμιστούν από τα ξεκάθαρα επίπεδα φούσκας που βρίσκονται. Κανείς δε ξέρει βέβαια πότε… Αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιστρατεύσει κάθε απίθανο εργαλείο νομισματικής πολιτικής για να συντηρήσουν τη φούσκα. Όμως θα εκτιμούσα μέσα στο επόμενο 9μηνο…

Ολόκληρη η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κόκκινο. Ωστόσο, όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο άρθρο, δεν ήταν το tweet του Μασκ που πραγματικά έριξε την αγορά. Η πτώση που βλέπουμε είναι τεχνική και είχε ήδη ξεκινήσει πριν το τιτίβισμα. Όποιος ήταν πάνω από την οθόνη μπορούσε να το παρατηρήσει ξεκάθαρα. Είναι διόρθωση που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, όπως είχαμε άλλωστε προειδοποιήσει.

Δεν κινεί ο Μασκ την αγορά. Η αγορά κινεί τον Μασκ

Ο Μασκ και ο κάθε Μασκ έρχονται εκ των υστέρων για να αναλάβουν το ρόλο του λεγόμενου FUD, δηλαδή των «κακών ειδήσεων» που υποτίθεται δικαιολογούν τις κινήσεις της αγοράς. Κάτι να μας δίνει τη ψευδή αίσθηση πως υπάρχει λόγος για ό,τι γίνεται και δεν την χειραγωγούν κατά το δοκούν τα χοντρά πορτοφόλια. Όμως είναι ένα ψέμα.

Διότι η αγορά, όπως έχουμε πει, χειραγωγείται στο φουλ. Το 99% των κινήσεων είναι χειραγώγηση και όχι αποτέλεσμα κάποιας είδησης. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουμε να επωφελούμαστε και να βγάζουμε κέρδος.

Δραστηριοποιούμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων εδώ και πέντε χρόνια, τα τέσσερα από αυτά ως ενεργός παίχτης. Από την πρώτη στιγμή που κατάλαβα πως παίζεται το παιχνίδι άρχισα να κλείνω τα αυτιά μου στον θόρυβο και να επικεντρώνομαι στην οθόνη, δηλαδή στους δείκτες και τα γραφήματα του TradingView. Να βασίζομαι στις δικιές μου ικανότητες και αντίληψη και όχι στο τι λέει ο καθένας εκεί έξω, είτε άσημος είτε διάσημος. It’s all fugazi (είναι όλο ψέμα – Wolf of Wall Street). Είμαστε μόνοι μας και όλοι τους. Όταν επιτέλους το συνειδητοποιήσετε θα αρχίστε να επωφελείστε και να κοιμάστε πιο ήσυχοι. Χωρίς να φοβάστε αν μέσα στη νύχτα κάποιος Μασκ θα ρίξει την αγορά. Διότι δεν τη κινεί αυτός. Η αγορά «κινεί» τον Μασκ. Προβλέψτε την κίνηση πριν αυτή συμβεί, διότι είναι όλο τεχνικό.

“«Το Bitcoin ΔΕΝ είναι decentralized» – Τσιρογιάννης”

– Έλον Μασκ (εντάξει κάνουμε καμιά πλακίτσα)

Ξεγυμνώθηκαν (και) οι απανταχού γκουρού

Και φυσικά μη δίνετε υπερβολική σημασία στο τι λένε οι απανταχού γκουρού εκεί έξω. Πριν μερικούς μήνες επικαλούνταν διαρκώς το θεό τους Μασκ που είχε επενδύσει στο Bitcoin, σαν να ήταν κάρτα ατού. Σα να ήταν κάποιο θεμελιώδες του Bitcoin. Θεμελιώδη είναι η ταχύτητα, αξιοπιστία, κόστος των συναλλαγών. Όχι το αν κάποιος Μασκ τιτιβίζει για αυτό.

Που είναι ο θεός σας τώρα;! Ξαφνικά όλοι αυτοί που έκαναν «επίκληση στην αυθεντία» ως το μοναδικό επιχείρημά υπέρ μιας αντικειμενικά απαρχαιωμένης πλέον τεχνολογίας, τώρα τα γυρίζουν και αποκαλούν αναξιόπιστο τον Μασκ. Όχι δεν είναι αναξιόπιστος ο Μασκ. Ο Μασκ παίζει το παιχνίδι του, επιχειρηματίας είναι. ΕΣΕΙΣ είστε οι αναξιόπιστοι, και είναι κρίμα για τον κόσμο που σας ακολουθεί και παίζει τις οικονομίες του με βάση τι λέει ένας τυχαίος αρθρογράφος, ο οποίος γράφει με βάση τι λέει ο Έλον Μασκ. Κλείστε τα αυτιά σας στον θόρυβο, σε αυτό εδώ το άρθρο ακόμη, και κάντε τη μελέτη σας, αφουγκραστείτε την οθόνη, την αγορά.

Πουλάει και τα Bitcoin ο Μασκ;

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο Μασκ άφησε να εννοηθεί πως ίσως πουλήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) τα Bitcoin του, παρότι είχε ξεκαθαρίσει πως η Tesla δε θα πουλήσει. Ο Μασκ έδειξε να συμφωνεί με ένα tweet το οποίο ανέφερε πως «οι οπαδοί του bitcoin θα χαστουκίζουν τους εαυτούς τους το επόμενο τρίμηνο όταν συνειδητοποιήσουν ότι η Tesla ξεφορτώθηκε τα αποθέματα της σε bitcoin. Με το μέγεθος του μίσους που δέχεται ο Έλον Μασκ, δεν τον αδικώ καθόλου». Η απάντηση του Έλον Μασκ ήταν «όντως».

Αργότερα, ξεκαθάρισε πως έως τώρα η εταιρεία δεν έχει πουλήσει κανένα από τα bitcoin της. Η Tesla αγόρασε 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin νωρίτερα φέτος, εκ των οποίων το 10% αργότερα πωλήθηκε από τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ποιο θα είναι το επόμενο Bitcoin;

Ο Έλον Μασκ συνέχισε να μιλά υπέρ του Dogecoin ενώ κατέκρινε το Bitcoin για τις κλιματικές του επιπτώσεις. Ο διάλογος στο Twitter του τώρα δείχνει πως το dogecoin μάλλον είναι το φαβορί για διάδοχος του Bitcoin (κατά τον Μασκ). Δεν είμαστε σίγουροι αν τρολάρει ή όχι… «Ιδανικά, το doge επιταχύνει τις ταχύτητες του block 10 φορές, αυξάνει το μέγεθος του block 10 φορές και μειώνει τα κόστη 100 φορές. Κερδίζει άνετα» είπε στο Twitter. Προσέθεσε πως τα χαμηλά κόστη και μεγάλος όγκος είναι απαραίτητα για να γίνουν το κρυπτονόμισμα όλης της Γης, ευνοώντας ξανά το dogecoin.

Ωστόσο υπάρχουν φυσικά πολύ πιο αξιόπιστα και αποδοτικά κρυπτονομίσματα από το ανέκδοτο που λέγεται doge. Πρώτο και κύριο το XRP (για το οποίο έρχεται μεγάλο αφιέρωμα σύντομα). Όχι ότι δεν το ξέρει ήδη ο Μασκ… αλλά κάνει πως δεν το ξέρει.

Και θα κλείσουμε με μια μίνι-θεωρία συνωμοσίας (έτσι θα σας αφήναμε;) που θέλει τον Μασκ να δυσφημεί επίτηδες το βλαβερό ενεργειακό αποτύπωμα του Bitcoin. Προκειμένου αφενός να το ρίξει, και αφετέρου να δημιουργήσει πλασματική ζήτηση για «πράσινες» εναλλακτικές πηγές ενέργειας στις οποίες επενδύει, οι οποίες θα μπορούσαν φυσικά να αντικαταστήσουν την τωρινή ηλεκτροδότηση του Bitcoin. Με άλλα λόγια, win-win. Και θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει φθηνότερα Bitcoin, και θα επωφεληθεί από τις «πράσινες» επένδυσεις. Έτσι λένε τουλάχιστον οι κακιές γλώσσες…

“??? ?-????????? ???? ??? ₿? ?€?????????”