Ο γερμανικός εκδοτικός γίγαντας Axel Springer G roup απέλυσε τον διευθυντή της Bild, ναυαρχίδας του ομίλου, μια ημέρα μετά από άρθρο των New York Times με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο.

Ο 41 ετών Γιούλιαν Ράιχελτ ήταν διευθυντής της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας από το 2018, ενώ η απόλυσή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Axel Springer επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως, μέσω και της εξαγοράς του αμερικανικού politico.

Σε ανακοίνωση ο όμιλος αναφέρει ότι ο Ράιχελτ «δεν είχε διαχωρίσει την ιδιωτική ζωή του από την εργασιακή και δεν είπε την αλήθεια στο διευθυντικό συμβούλιο», επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε μέσα από δημοσιογραφικές έρευνες των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα κινηθεί νομικά και κατά τρίτων για τη δημοσίευση απόρρητων επιχειρηματικών πληροφοριών, αλλά και προσωπικών επικοινωνιών με τον στόχο να βλάψει την Bild και να οδηγήσει τον Ράιχελτ σε αποχώρηση.

Ο όμιλος δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κατηγορίες που οδήγησαν στην απόφαση απομάκρυνσης του διευθυντή της εφημερίδας.

Η εσωτερική έρευνα τον έβγαλε καθαρό

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, τα στοιχεία αναφέρουν ότι στη Bild είχε δημιουργηθεί ένας εργασιακός χώρος στον οποίο κυριαρχούσαν το σεξ μαζί με τη… δημοσιογραφία και τα χρήματα της εταιρείας.

Στο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Στον Axel Springer, καταγγελίες για σεξ, ψέματα και μια μυστική πληρωμή» γίνεται εκτενής αναφορά στις μαρτυρίες τουλάχιστον μίας υπαλλήλου, η οποία κατέθεσε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Γιούλιαν Ράιχελτ από το 2016, όταν ήταν 25 ετών και εκείνος 36. Στη συνέχεια, ο κ. Ράιχελτ πήρε προαγωγή και έδωσε και σε εκείνη μια αρκετά προβεβλημένη θέση, για την οποία η ίδια δεν ένιωθε έτοιμη. Εξακολούθησε μάλιστα να την προσκαλεί σε δωμάτια ξενοδοχείων στη γύρω περιοχή. «Έτσι είναι πάντα στην BILD. Εκείνες που κοιμούνται με το αφεντικό, παίρνουν καλύτερες θέσεις», δήλωσε η δημοσιογράφους στη νομική εταιρία, η οποία προσελήφθη από τους εκδότες για να ερευνήσει την υπόθεση. Οι εκδότες έκριναν τότε ότι ο διευθυντής σύνταξης μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο οι νέες πληροφορίες τους υποχρέωσαν σήμερα να λύσουν την συνεργασία τους με τον κ. Λάιχερτ. Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται ακόμη αναφορά στην καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει το 2017 εργαζόμενη εναντίον του τότε εκδότη της BILD, Κάι Ντίκμαν.

Ο Ράιχελτ απομακρύνθηκε όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία πραγματοποίησε εσωτερική της έρευνα για τη συμπεριφορά του, όμως επανήλθε στη θέση του όταν αυτή ολοκληρώθηκε και συμπέρανε ότι οι ενέργειές του δεν δικαιολογούσαν μόνιμη απομάκρυνση.

Ο 41χρονος υπέβαλε μήνυση κατά του περιοδικού Spiegel για τη δημοσιοποίηση αυτού που ονομάστηκε ως «το σύστημα Ράιχελτ» και στο οποίο ο διευθυντής της Bild φέρεται να προσελάμβανε γυναίκες μαθητευόμενες, τις οποίες κάποιες φορές προβίβαζε πολύ γρήγορα ή τις απέλυε άμεσα.

Οι NYT μετέδωσαν ότι ο Axel Springer προσπάθησε να κρατήσει τα συμπεράσματα της έρευνας κρυφά από τον γερμανικό Τύπο.Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η καρατόμησή του ήλθε όταν η ανταγωνίστρια εταιρεία Ippen πραγματοποίησε έρευνα για τη συμπεριφορά του Ράιχελτ, ωστόσο η δημοσιοποίησή τους εμποδίστηκε.

Η Ippen αρνήθηκε πως «έθαψε» το θέμα εξαιτίας πίεσης από την Axel Springer και υποστήριξε ότι θέλησε να «αποφύγει να δημιουργήσει εντυπώσεις πως επιθυμούσαμε να βλάψουμε οικονομικά τον ανταγωνιστή μας».

Με έτος ίδρυσης το 1952 η Bild είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερία στη Γερμανία και ο Ράιχελτ είχε αναδειχθεί στο πρόσωπο της δημοσιογραφίας που ασκούσε, ένα μείγμα κιτρινισμού, αθλητισμού και lifestyle. Αυτό τον έκανε έναν από τους πιο ισχυρούς δημοσιογράφους στη Γερμανία