Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Bill Gatesέχει περάσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες προειδοποιώντας το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που έρχονται: Απόκλιματικές καταστροφές έως κυβερνοεπιθέσεις με σοβαρές συνέπειες.

Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανές καταστροφές που κάνουν τον Gates να ανησυχεί. Η έντονη αναταραχή στον κόσμο θα μπορούσε να προκαλέσει«έναν μεγάλο πόλεμο», είπε ο δισεκατομμυριούχος στο CNBC. «Και εάν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο, τότε ναι, υπάρχει ο κίνδυνος μιας ακόμα πανδημίας, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πανδημίες είναι πιθανές, σχεδόν αναπόφευκτες, με το πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι γίνονται πιο συχνές, κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού της γης.

Για αυτό και τόσο ο Gates όσο και πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι το ζήτημα δεν είναι το πόσο σύντομα θα χτυπήσει η επόμενη πανδημία, αλλά το εάν τα κράτη θα είναι αυτή τη φορά καλύτερα προετοιμασμένα για να την αντιμετωπίσουν. «Η χώρα από την οποία ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει πρότυπο, διέψευσε αυτές τις προσδοκίες», είπε ο Gates, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

Το 2022, ο Gates έγραψε το βιβλίο «How to Prevent the Next Pandemic», στο οποίο επέκρινε συγκεκριμένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την αμερικανική, γιατί δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες το 2020. Στο βιβλίο του, έκανε συστάσεις για τις χώρες όλου του κόσμου, όπως να ενισχύσουν τις πολιτικές καραντίνας, να επενδύσουν στην παρακολούθηση των ασθενειών και να ενισχύσουν την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων.

Παρότι κάποια πρόοδος έχει γίνει στις ΗΠΑ και αλλού, ο Gates πιστεύει ότι ηπαγκόσμια ανταπόκριση δεν είναι αρκετή. «Παρότι πήραμε κάποια από τα μαθήματα της πανδημίας, δυστυχώς ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι θα περίμενα», λέει.

Οι πολιτικές διαμάχες που εμπόδισαν την παγκόσμια απάντηση στον Covid εξακολουθούν να εμποδίζουν την κατάλληλη προετοιμασία για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί.

Διαβάστε ακόμη: