Στις 26 Μαΐου, ο Μπέρνι Έκλεστοουν συνελήφθη από τις αρχές της Βραζιλίας, όταν κατά τον έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη, βρέθηκε πάνω του ένα όπλο, το οποίο είχε ξεχάσει να… δηλώσει.

Αμέσως, πλήρωσε το προβλεπόμενο πρόστιμο και αναχώρησε για τον προορισμό του, ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στις κατηγορίες που θα τού απαγγείλουν οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, τις επόμενες ώρες.

Ο 91άχρονος, πλέον, Έκλεστοουν δε συμπεριέλαβε στις φορολογικές του δηλώσεις, περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών.

Η ειδική υπηρεσία ελέγχων απάτης ερευνούσε εδώ και αρκετούς μήνες τα στοιχεία του και αφού «έδεσε» την υπόθεση, η εισαγγελία έκρινε ότι υπάρχουν απτές αποδείξεις για να απαγγελθεί η κατηγορία της απάτης, με την εσκεμμένη απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο και η υπηρεσία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό όλων των έντιμων φορολογούμενων», επεσήμανε η πλευρά της εισαγγελίας, με τη δικάσιμο διαδικασία να ορίζεται για τις 22 Αυγούστου.

Ο Άντριου Πένχεϊλ, επικεφαλής εισαγγελέας, δήλωσε ότι η υπηρεσία ενέκρινε την απαγγελία κατηγορίας εις βάρος του Έκλεστοουν για «απάτη με ψευδή δήλωση σχετικά με την παράλειψη να δηλώσει στην υπηρεσία την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που κατείχε στο εξωτερικό και τα οποία πιστεύεται ότι η αξία τους υπερβαίνει τις 400 εκατομμύρια λίρες».

«Η εισαγγελία του Στέμματος υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ποινική διαδικασία κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, είναι πλέον ενεργή και ότι έχει δικαίωμα σε δίκαια δίκη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει καμία αναφορά, σχολιασμός ή ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο, που θα μπορούσαν με οιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν αυτές τις διαδικασίες», προσέθεσε.

«Κανείς δεν είναι εκτός της εμβέλειάς μας», αναφέρει ο Διευθυντής της υπηρεσίας, Σάιμον Γιόρκ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει εγκριθεί κατηγορία για απάτη λόγω ψευδούς εκπροσώπησης εναντίον του.

Αυτό προκύπτει από μία πολύπλοκη και παγκόσμια ποινική έρευνα της υπηρεσίας διερεύνησης απάτης. Η ποινική δίωξη αφορά προβλεπόμενες φορολογικές υποχρεώσεις, που προκύπτουν από υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 400 εκατ. στερλινών».

Ο Έκλεστοουν ήταν το απόλυτο «αφεντικό» της Φόρμουλα 1 έως το 2017, όταν εξαγοράστηκε από τη Liberty Media, ενώ το 2020 αποχώρησε και από τη θέση του επίτιμου Προέδρου.