O μεγιστάνας της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν φαίνεται πως εγγυήθηκε πολλαπλές αγορές χρυσού του πρώην γαμπρού του James Stunt με εκατομμύρια δολάρια «χωρίς καμία επενδυτική λογική», σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν φαίνεται πως έθεσε ως εγγύηση δάνειο $10 εκατομμυρίων για την αγορά χρυσού εκ μέρους του Stunt, ο οποίος κατηγορείται πως αποσκοπούσε στην απόκρυψη τεράστιων ποσών «βρώμικου χρήματος».

Σημειωτέον πως ο Έκλεστοουν δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα.

Ο Stunt είναι ένας εκ των 8 κατηγορουμένων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για ξέπλυμα παράνομου χρήματος.  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περίπου $328 εκατομμύρια «ξεπλύθηκαν» μέσω της NatWest Group Plc.

Η συμφωνία μεταξύ του Μπέρνι Έκλεστοουν και του Stunt διεκπεραιώθηκε από την Bank of Nova Scotia και υποτίθεται πως θα βοηθούσε στην αγορά ράβδων και νομισμάτων χρυσού.
Σημειωτέον πως η καναδική τράπεζα δεν έχει συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο ενώ ζητά -πια- την αποπληρωμή του δανείου από τον Μπέρνι Έκλεστοουν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής κατήγορο Nicholas Clarke, ο Stunt χρησιμοποίησε τα χρήματα ως εγγύηση για την αγορά 1700 κιλών χρυσού, μεγάλο μέρος του οποίου ρευστοποιήθηκε και μετατράπηκε σε κόκκους χρυσού οι οποίοι φυγαδεύτηκαν στο Ντουμπάι, αντί να σχηματιστεί σε νόμιμες και αποδεδειγμένης προέλευσης ράβδους.

Ο Clarke υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη έτσι ώστε τα χρήματα να «επιστρέψουν» στους εγκληματίες χωρίς κανένα ίχνος.