Από την πασαρέλα πέρασε στο… metaverse το κορυφαίο τοπ μόντελ Μπέλα Χαντίντ καθώς κυκλοφόρησε συλλογή από NFT με το όνομα CY-B3LLA, η οποία περιλαμβάνει έργα τέχνης βασισμένα σε τρισδιάστατες σαρώσεις του προσώπου και του σώματός της.

Η 25χρονη Χαντίντ δήλωσε στο Reuters ότι της κίνησαν το ενδιαφέρον τα περιβάλλοντα του εικονικού κόσμου και ότι ήθελε να δημιουργήσει «κουλ εκδοχές» του εαυτού της, καθώς απέκτησε εμμονή με τα βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID-19.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Instagram, δήλωσε ότι δημιούργησε τα NFT για να «ενθαρρύνει τα ταξίδια, την επικοινωνία, την ανάπτυξη, τη φαντασία και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις».

Τι είναι τα NFT

Τα αρχικά NFT αντιστοιχούν στη φράση “non-fungible token”, που σημαίνει μη-ανταλλάξιμη μάρκα, με τη μάρκα να αντιστοιχεί σε ένα υποκατάστατο νομίσματος, όπως το Bitcoin. Σε αντίθεση όμως με το Bitcoin που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις περίπου σαν το κανονικό χρήμα, κάθε NFT είναι μοναδικό. Έστω με τεχνητό τρόπο καθώς, ουσιαστικά, πρόκειται για έναν κώδικα που λέει ότι σου ανήκει κάτι, π.χ. ένα έργο τέχνης.

Τα NFT είναι ένα ψηφιακό στοιχείο που υπάρχει στο blockchain, ένα αρχείο συναλλαγών που διατηρείται σε δικτυωμένους υπολογιστές. Όλα τα είδη ψηφιακών αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων εικόνων, βίντεο, μουσικής και κειμένου – μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν ως NFT.

«Ήταν πολύ διασκεδαστικό», είπε η Hadid για τη διαδικασία, λέγοντας ότι τα τελικά αποτελέσματα έχουν πραγματικά τις «ακριβείς εκφράσεις του προσώπου» της.

Πάνω από 11.000 έργα NFT

Η συλλογή της περιλαμβάνει 11.111 NFT και κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την πλατφόρμα NFT reBASE.

Η έμπνευση για τα CY-B3LLA NFT προήλθε από 10 διαφορετικές χώρες, με τη συμβολή τοπικών καλλιτεχνών.

«Το να δεις τι είδους εκδοχή μου επινόησε ο εγκέφαλός τους ήταν πραγματικά ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να εξαγοραστούν αυτά τα NFT, αλλά οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις ότι οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο», είπε η Χαντίντ.