Ζημιά 111 εκατομμυρίων λιρών ανακοίνωσε για το το δ’ τρίμηνο η Barclays, ενώ παράλληλα, η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης, παρέχοντας την πρώτη σημαντική ενημέρωση στρατηγικής από το 2016, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις απώλειες.

Οι μετοχές της σημείωσαν άλμα έως 6%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν καθαρά κέρδη 60,95 εκατομμυρίων λιρών για το τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Για ολόκληρο το έτος, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,27 δισ. λίρες, μειωμένα από 5,023 δισ. λίρες το 2022 και κάτω από την πρόβλεψη 4,59 δισ. λιρών.

Επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. λιρών

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μια πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. λιρών ενώ παρουσίασε ένα νέο τριετές σχέδιο με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής απόδοσης, σύμφωνα με δήλωση του CEO C.S. Venkatakrishnan.

Θα προχωρήσει σε μια σημαντική προσπάθεια μείωσης του κόστους και θα επιστρέψει τουλάχιστον 10 δισ. λίρες στους μετόχους τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναδιοργανωθεί σε πέντε νέα τμήματα: την τράπεζα λιανικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια εταιρική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ιδιωτική τράπεζα και τμήμα διαχείρισης περιουσίας, ένα τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και μια καταναλωτική τράπεζα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC, η Barclays στοχεύει σε συνολική εξοικονόμηση κόστους 2 δισεκατομμυρίων λιρών, καθώς και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 12% έως το 2026.

Σημειώνεται ότι η δυναμική της τράπεζας, ιδιαίτερα στο τμήμα διαπραγμάτευσης σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων, υποχώρησε το 2023, λόγω της αστάθειας που επικράτησε στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: