H νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα δεν θα αναιρέσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2015, εκτιμά σε ανάλυσή της η Barclays.

«Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στηρίζουν την υπόθεση της αναβάθμισης της αξιολόγησης. Έχουμε θετικές απόψεις για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στην αρχή ενός νέου mega – κύκλου για την Ελλάδα», τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως εξηγεί η Barclays, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προβάδισμα πέντε έως έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις – μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι ισχύοντες εκλογικοί νόμοι δημιουργούν μια πληθώρα πιθανών αποτελεσμάτων. Αλλά το περιθώριο για ριζική πολιτική ασυνέχεια είναι πολύ μικρότερο από ό,τι το 2015, χάρη σε μια ευρεία μετακίνηση της ελληνικής πολιτικής προς τον κεντρώο χώρο, εκτιμά η τράπεζα.

Τρία σενάρια για τις εκλογές

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Barclays βλέπει τρία σενάρια:

1) το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πιθανός εταίρος,

2) μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα και

3) δεύτερες εκλογές με τον νεότερο εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που αντικαθιστά την απλή αναλογική.

Η βασική υπόθεση είναι ότι θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές, δεδομένης της χαμηλής πιθανότητας οποιασδήποτε από τις επιλογές συνασπισμού. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ.

Ισχυρή ανάκαμψη

Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα από την ύφεση του COVID-19, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους ομολόγους της ζώνης του ευρώ (ΖτΕ) το 2021-22. Στιβαρή ανάπτυξη, χαμηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσο κόστος του δημόσιου χρέους και η αναμενόμενη επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αντανακλά κυκλικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της της οικονομίας της, αντί να υποδηλώνει ότι τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από το 2010 έχουν χαθεί, κατά την άποψη των αναλυτών.

Επενδυτική βαθμίδα και μετοχές

Η ανάκτηση της πενδυτικής βαθμίδας (IG) θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό καταλύτη για τα κρατικά ομόλογα.

Η S&P άλλαξε πρόσφατα τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές και μια αναβάθμιση φαίνεται πιθανή εντός του επόμενου έτους. Άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η ένταξη σε δείκτες IG μπορεί ακόμη να αργήσει, αλλά η αγορά μπορεί να αποτιμήσει αυτή την προοπτική πολύ νωρίτερα, στα χνάρια της Πορτογαλίας.

Ένας νέος μεγάλος κύκλος θα έδινε πιθανότατα περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια- ισχυρή πορεία υπό το πρίσμα των θετικών αναθεωρήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή, εκτιμά η Barclays.

Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να αποτελέσει καλό οιωνό για την αγορά, δεδομένης της προτίμησής της προς τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τους εγχώριους κυκλικούς κλάδους.

Διαβάστε περισσότερα