Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πήρε το όπλο του πυροβολεί τις χρεώσεις των τραπεζών και ζητά αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων ….
Μπαράζ τελεσίγραφων δέχθηκαν οι τράπεζες από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τις καλεί να συμμορφωθούν και να προχωρήσουν άμεσα:
-σε αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις
-στη μείωση των προμηθειών που επιβάλλουν σε μία σειρά από τραπεζικές συναλλαγές
-και φυσικά στην στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που δεν παρακολουθούν την άνοδο των επιτοκίων δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται κορύφωση της κόντρας ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες, καθώς ο κ. Σταϊκούρας τους έδωσε 10 μέρες προθεσμία για να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν σε 12 τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση τουλάχιστον κατά 0,5% -δεν αποκλείεται και άνοδος κατά 0,75%- του επιτοκίου του ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν βάλει «φωτιά» στην τσέπη των νοικοκυριών, καθώς η δόση στεγαστικού δανείου 120.000 ευρώ, με διάρκεια 20 χρόνια και επιτόκιο 3% ήταν στα 673 ευρώ και με το επιτόκιο στο 4% η δόση αυξάνεται στα 735 ευρώ, και με το επιτόκιο στο 4,5% ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει 767 ευρώ το μήνα.
Οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει ότι θα καλύπτουν κατά 50% τη διαφορά που επιβαρύνει τη μηναία δόση των στεγαστικών δανείων –των ευάλωτων νοικοκυριών-, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Ωστόσο αναμένεται η έγκριση από τον SSM ενώ διαφωνία υπάρχει σχετικά με την περίμετρο των ευάλωτων που θα τύχουν στήριξης. Οι τράπεζες την περιορίζουν στις 20.000 με 30.000, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο επιθυμεί τη διεύρυνση της στις 70.000 δανειολήπτες.
Σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, το ταμιευτήριο είναι σχεδόν μηδενικό στο 0,04% και στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 0,20%. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο δανείων έχει αυξηθεί στο 4,86% και η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων –καταθέσεων έχει ανοίξει στο 4,81%, με τις τράπεζες να αναμένουν πρόσθετα έσοδα από τόκους ύψους 3,5δις ευρώ.
Φωτά είναι και οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες για μία σειρά από συναλλαγές, όπως για παράδειγμα είναι τα εμβάσματα, καθώς οι μεταφορές ποσών από τράπεζα σε τράπεζα χρεώνεται από 1,5 μέχρι 5 ευρώ, ενώ αν το έμβασμα έχει αποδέκτη τράπεζα του εξωτερικού η χρέωση ξεκινάει από τα 12 με 15 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το ποσό.
Τσουχτερές είναι και οι χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ., οι οποίες ανάλογα με την τράπεζα ξεκινούν π.χ. για την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ από το 0,15 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 2 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Προϋπολογισμό σοκ με ζημιές 5,5 εκατ. για το 2023 από 1,5 εκατ. πέρυσι, κατέθεσε η Επ. Κεφαλαιαγοράς
- Εστάλησαν τελικά στην Επ.Κεφαλαιαγοράς από την Βρεττού τα αποτελέσματα 9μήνου της Attica bank;
- Τα κέρδη των τραπεζών, τα κομμένα μπόνους και o σοσιαλιστής Σταϊκούρας
- Lidl Hellas: Υπεράνω νόμων ή…βρήκε ελεύθερο πεδίο δράσης στην …μπανανία;