Τα πλήγματα με ρωσικούς πυραύλους στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί (26/06) είναι ένα ακόμη δείγμα της ρωσικής βαρβαρότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο Κορυφής της G7, που πραγματοποιείται στη Γερμανία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο κ. Μπάιντεν συζήτησε με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τις προσπάθειες διαχείρισης των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.

Σύνοδος G7: Εγκώμια από Μπάιντεν για τον ρόλο της Γερμανίας

«Ειλικρινά, κάνετε καταπληκτική δουλειά», είπε ο Τζο Μπάιντεν στον κ. Σολτς, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επαίνεσε τον κ. Σολτς για τη «σταθερότητά του» στη στήριξη της Ουκρανίας και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «έναν από τους στενότερούς μας εταίρους στον κόσμο».

Νωρίτερα, με ανάρτησή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η G7 θα ανακοινώσει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, η οποία, όπως επισήμανε, αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους Ρώσους.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει άνευ προηγουμένου περιορισμούς στον Πούτιν, προκειμένου να τού στερήσουν το εισόδημα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε και επισήμως τους ηγέτες, κηρύσσοντας την έναρξη της πρώτης συνεδρίας της Συνόδου, στην ατζέντα της οποίας μέχρι την Τρίτη βρίσκονται οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, τα ζητήματα κόστους ενέργειας, η επισιτιστική κρίση, αλλά και θέματα προστασίας του κλίματος και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Το Ελμάου βρίσκεται στα βουνά και σίγουρα δε θα μετακινήσουμε βουνά αυτές τις μέρες, αλλά μπορούμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε πράγματα που είναι χρήσιμα για όλους μας», τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος πριν από τη Σύνοδο.