Ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν. Αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», επεσήμανε σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Η σημερινή, είναι μία θλιβερή ημέρα για το Δικαστήριο και τη χώρα», ανέφερε και τόνισε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι γυναίκες σε πολιτείες όπου ισχύουν πλέον περιορισμοί στις αμβλώσεις, θα είναι ελεύθερες να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της χώρας για να λάβουν φροντίδα.

«Η κυβέρνησή μου θα υπερασπισθεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κανένας αξιωματούχος δε θα μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα οιασδήποτε γυναίκας να ταξιδεύει.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα προστατεύσει την πρόσβαση σε… φάρμακα, όπως η αντισύλληψη». Ο Μπάιντεν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική» στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Τώρα, ας είμαστε σαφείς, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πρόκειται να στηρίξει κάθε γυναίκα, λέγοντας πως «θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα οιασδήποτε γυναίκας σε πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «οιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή χαμηλός, προσπαθεί να παρέμβει στην άσκηση του βασικού δικαιώματος μίας γυναίκας να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση».

Συμπλήρωσε επίσης ότι κατευθύνει το τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών για να διασφαλίσει ότι τα χάπια για την άμβλωση «είναι διαθέσιμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό».