Γνωστό ως “Nuestra Señora de las Maravillas” («Η Παναγία των Θαυμάτων», στα ισπανικά), το πλοίο των 891 τόνων ταξίδευε μεταξύ Ισπανίας και Κολομβίας το 1656, με σκοπό να παραλάβει ένα φορτίο αργύρου, όταν συγκρούστηκε με άλλο πλοίο του ισπανικού στόλου.

Το πλοίο προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες «έχασαν» τη ζωή τους, κατά τη συντριβή. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια του είναι διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού, σε μία έκταση δεκατριών χιλιομέτρων.

Πλέον, μία διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση των αντικειμένων που μετέφερε το πλοίο, το οποίο είναι στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα από τις ακτές των Μπαχαμών.

Μπαχάμες: Χρυσός, πολύτιμοι λίθοι και μοναδικά κοσμήματα ανασύρθηκαν από ναυάγιο 366 ετών

Οι ιστορικοί συχνά χαρακτηρίζουν το “Maravillas” ως «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες με θησαυρούς», καθώς έχει γίνει στόχος λεηλασιών. Η πλειονότητα του θησαυρού –περίπου 3.5 εκατομμύρια αντικείμενα– λεηλατήθηκε μεταξύ του 1656 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Η Allen Exploration, οργάνωση που ειδικεύεται στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων, συνεργάσθηκε με την κυβέρνηση των Μπαχαμών για να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

«Το “Maravillas” είναι ένα εμβληματικό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας των Μπαχαμών», ανέφερε ο Καρλ Άλλεν, ιδρυτής της οργάνωσης.

«Το ναυάγιο της γαλέρας “κρύβει” μία σκληρή ιστορία. Διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό από ισπανικές, αγγλικές, γαλλικές, ολλανδικές, αμερικανικές αλλά και εγχώριες αποστολές τον 17ο και 18ο αιώνα και καταστράφηκε από διασώστες από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δυστυχώς, έχουν χαθεί πολλά αντικείμενα από αυτό το κατεστραμμένο ναυάγιο», προσέθεσε.

Ανάμεσα στα μοναδικά ευρήματα βρίσκεται χρυσό μενταγιόν με ένα μεγάλο, οβάλ κολομβιανό σμαράγδι και δώδεκα μικρότερα σμαράγδια, τα οποία ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Αποστόλους, μαζί με ένα εραλδικό μοτίβο, γνωστό ως «Σταυρός του Αγίου Ιακώβου».

Μπαχάμες: Χρυσός, πολύτιμοι λίθοι και μοναδικά κοσμήματα ανασύρθηκαν από ναυάγιο 366 ετών

Ακόμη, υπάρχουν ασημένια και χρυσά νομίσματα, σμαράγδια, αμέθυστοι και μία ράβδος ασημιού, 34 κιλών. Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο, θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.