Με μία συμφωνία με κόστος 1,6 δισ. δολαρίων το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει την Αεροπορία του με την απόκτηση μαχητικών JF-17 Thunder Block-III από το Πακιστάν, μετά από διαπραγματεύσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος που κράτησαν χρόνια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία του Ισλαμαμπάντ για το μαχητικό αεροσκάφος που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας με την Κίνα. Καθώς μέχρι σήμερα, εκτός από το Πακιστάν που ήταν ο βασικός χρήστης, το έχει προμηθευθεί μόνο η Μιανμάρ και η Νιγηρία, με πολλές ακόμη όμως, σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική να το έχουν υπόψη τους. Έτσι η αζερική προμήθεια μπορεί να ανοίξει το δρόμο για σημαντικές πωλήσεις σε χώρες της παγκόσμιας “περιφέρειας”:  που είτε δεν έχουν πολιτική πρόσβαση σε δυτικά ή ρωσικά μαχητικά είτε δεν έχουν τα οικονομικά για ένα ακριβό μαχητικό νέας γενιάς.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των αεροσκαφών, με αναγωγές στην τιμή ανά μονάδα για τα JF-17 (γύρω στα 25 εκ. δολάδια), υπολογίζεται το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτήσει περίπου 60 μαχητικά.

Διαβάστε ακόμη: