Tις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα των τραπεζών από τις δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τις επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καταγράφει η Axia Ventures.
«Οι νέες προτάσεις είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ από την αρχή του επόμενου έτους και ο συνολικός αντίκτυπος είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις ισχυρές ανοδικές τάσεις για τα κέρδη ανά μετοχή. Ως είθισται όμως, ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει διαφορετικό», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Σύμφωνα με την Axia, η στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα προκαλέσει μια απόκλιση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2023. Αυτό το νούμερο μεταφράζεται σε μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 3%. Ωστόσο, σύμφωνα με το επίμαχο report, ο βασικός κίνδυνος συνίσταται στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης του υφιστάμενου αποθέματος NPEs.
Την ίδια ώρα, μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες άνω του beta θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5%, ενώ μια μείωση των χρεώσεων συναλλαγών κατά 20% δύναται να περιορίσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά έως 4%.
Τα νέα κόκκινα δάνεια
Ένας από τους βασικούς κινδύνους, είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέους κύματος NPEs.
Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, τα δάνεια που βρίσκονται στην κατηγορία 1 & 2 (δηλαδή είναι προς το παρόν εξυπηρετούμενα), κινδυνεύουν να επαναξιολογηθούν ως NPE (Κατηγορία 3), σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα χαμηλότερο επιτόκιο ή μια μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής, μειώνοντας την καθαρή τρέχουσα αξία (NPV) κατά τουλάχιστον 1%.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι τράπεζες θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τη διαφορά μεταξύ «καλής» και «κακής» ανεκτικότητας, προκειμένου να αποφύγουν τη μετάβαση των δανείων στην Κατηγορία 2 και 3, καθώς και να αυξήσουν τον δείκτη Προσδοκώμενης Πιστωτικής Απώλειας (ECL).
Επιτόκια καταθέσεων και πρόσθετες χρεώσεις
Η κερδοφορία των τραπεζών (EPS) θα συρρικνώνεται κατά 5% κάθε φορά που το επιτόκιο καταθέσεων αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα του beta (εκτίμηση της AXIA για περίπου 20%), κάτι που καθιστά τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως μια κρίσιμη μεταβλητή.
Όσον αφορά τις πρόσθετες χρεώσεις, η AXΙA υπολογίζει ότι αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων από τις συνολικές χρεώσεις ανά τράπεζα ή αλλιώς από 7,5% έως 9,1% επί των εσόδων της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας. Μια ενδεχόμενη μείωση κατά 20% στις συγκεκριμένες χρεώσεις – τέλη, θα σημαίνει μείωση των EPS κατά 3% έως 4% για κάθε τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη:
- Προϋπολογισμό σοκ με ζημιές 5,5 εκατ. για το 2023 από 1,5 εκατ. πέρυσι, κατέθεσε η Επ. Κεφαλαιαγοράς
- Εστάλησαν τελικά στην Επ.Κεφαλαιαγοράς από την Βρεττού τα αποτελέσματα 9μήνου της Attica bank;
- Τα κέρδη των τραπεζών, τα κομμένα μπόνους και o σοσιαλιστής Σταϊκούρας
- Lidl Hellas: Υπεράνω νόμων ή…βρήκε ελεύθερο πεδίο δράσης στην …μπανανία;