Ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός,  την Πέμπτη, ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σαρμάς πέρασε νωρίτερα το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου όπου και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς επελέγη υπηρεσιακός πρωθυπουργός καθώς είναι ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, πρόσωπο που προβλέπεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όποτε αυτό χρειάζεται. Ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ονόματα που θα αναλάβουν τα ηνία στα υπουργεία «κλειδιά», της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα. Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Από εκεί και πέρα, ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αναστασία Κοτανίδου φέρεται ως η επικρατέστερη να τοποθετηθεί στην κεφαλή του υπουργείου Υγείας, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, πρωην Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει πως αποτελεί τη βασική επιλογή για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Το Υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα αναλάβει η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο.

Την Κυριακή (28/5) στις 6 μ.μ. η ορκωμοσία των βουλευτών

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη Δευτέρα (29/5), στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε περισσότερα