Αύγουστο με τα κομματικά επιτελεία στις επάλξεις στην Αθήνα θα έχουμε φέτος καθώς δεν θα είναι μία νορμάλ χρονιά μιας και το 4ο κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να κορυφώνεται τον πιο κρίσιμο μήνα καλοκαιριού.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Οι προβλέψεις από τα μοντέλα των επιστημόνων κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα και κρίσιμα υπουργεία κάνουν σχεδιασμούς για το πώς θα αντεπεξέλθει ο κρατικός μηχανισμός σε μία περίοδο που δεν είναι πολύ παραγωγικός λόγω των αδειών.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, το επιτελείο του κ. Σκέρτσου μπροστά στο στόχο του 60%-65% μέχρι τέλος του καλοκαιριού, έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις.

Ασφαλώς την μεγαλύτερη κάλυψη των εμβολιασμών στις νέες ηλικίες 18-35 και την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 50, οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες στα συμπτώματα του ιού λόγω ηλικίας.

Τα θέματα που έχουν παρουσιαστεί είναι πολλά. Για παράδειγμα, πολλοί έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου αλλά η δεύτερη δόση πέφτει πάνω στην άδειά τους.

Υπάρχει βέβαια η επιλογή να κάνεις την δόση στον τόπο που θα βρίσκεσαι αλλά οι νέες ηλικίες εμφανίζουν μία χαλαρότητα ως προς αυτό, θεωρώντας ότι και η πρώτη φτάνει…

Η αλήθεια είναι ότι η πίεση της κυβέρνησης με τα μέτρα που εξήγγειλε, όντως, έχει ανεβάσει τα ραντεβού για εμβολιασμό (στα 350.000 νέα ραντεβού) αλλά όπως φαίνεται η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ραγδαία και θα προλάβει την ανοσία που φέρνουν οι εμβολιασμοί.

Ετοιμάζονται για νέο έμφραγμα στα νοσοκομεία

Από την άλλη, στις επάλξεις θα βρίσκεται και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας με τον Β. Κικίλια, τον Β. Κοντοζαμάνη, τον Π. Αρκουμανέας αλλά και το Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα και στενό συνεργάτη του Άκη Σκέρτσου σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ο λόγος είναι προφανής. Παρόλο που υπάρχει αναλογική αύξηση των κρουσμάτων με τις νοσηλείες και τους θανάτους, εάν καθημερινά έχουμε 4.000-5.000 κρούσματα είναι σίγουρο ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί και θα γεμίσουν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία με νοσούντες του κορωνοϊού.

Πόσο μάλλον, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για 15.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν έχει προβλεφθεί αύξηση κλινών σε περίπτωση αθρόων εισαγωγών νοσούντων στα νοσοκομεία…

Εμβολιασμοί: Πρωταθλητές τα Ιόνια, ουραγοί Ανατολική και Δυτική Αττική

Επί ποδός το επιτελείο Χαρδαλιά

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία υπό τον Ν. Χαρδαλιά καθώς τα μέτωπα θα είναι πολλά.

Όπως φάνηκε και από τις τελευταίες περιπτώσεις των ομάδων Φενέρμπαχτσέ και Γαλατάσαράι, οι έλεγχοι στα σύνορα και στα αεροδρόμια θα πρέπει να είναι συνεχείς και λεπτομερείς.

Αλλιώς, εύκολα μπορεί να υπάρξει είσοδος στη χώρα αλλοδαπών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι παράτυπο το test που έχουν κάνει.

Επίσης, η Πολιτική Προστασία μαζί με την Αστυνομία θα έχει όλο αυτό το διάστημα τον συντονισμό των ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας προκειμένου να τηρηθεί κατά γράμμα ότι στους κλειστούς χώρους θα βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

Η κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί πολύ αυστηρά πρόστιμα. Ωστόσο, η εμπειρία των προηγούμενων περιοριστικών μέτρων που εύκολα έσπαγαν δείχνει ότι η ομάδα Χαρδαλιά θα έχει πολύ δύσκολη δουλειά χωρίς κανείς να παραβλέπει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της Π. Προστασίας όπως π.χ. τις ενδεχόμενες πυρκαγιές κτλ.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της εξάπλωσης της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο, το επιτελείο του υπ. Τουρισμού θα βρίσκεται επί ποδός για τυχόν μαζικές ακυρώσεις αλλά και ενδεχόμενα τοπικά lockdown –για τα οποία έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση– σε τουριστικές περιοχές όπως π.χ. νησιά με χαμηλό δείκτη εμβολιασμών.

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

Όμως και στην αντιπολίτευση, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση δεν θα είναι χαλαρή.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έκανε πίσω και να συμφώνησε δημοσίως στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών αλλά και στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους ιατρούς-νοσηλευτές, ωστόσο στην επιχειρηματολογία του βρίσκεται ότι ο «Μητσοτάκης διχάζει τον λαό».

Γιαυτό το επόμενο διάστημα και προκειμένω για μερικούς να κλείσει και το μάτι στους αρνητές/ανεμβολίαστους σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης που τους στερεί βασικά δικαιώματα.

Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας λόγος, ο οποίος, μάλιστα, συζητήθηκε τόσο στο επιτελείο του Α. Τσίπρα όσο και σε αυτό της Φώφης Γεννηματά.