Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα για ανάδειξη «κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων» από τις εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής προκαλεί ένα ερώτημα:

Και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί από τώρα να κόψει κάθε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τονίζει σε συνομιλητές του πως πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, όπως έγινε στην Ισπανία με τον σοσιαλιστή Σάντσεθ και στην Πορτογαλία με τον επίσης σοσιαλιστή Κόστα.

Στην Ελλάδα, δηλαδή, εάν υπάρξουν οι συσχετισμοί για τη συγκρότηση κυβέρνησης με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης (καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η απόφαση που θα λάβει το Κίνημα Αλλαγής), πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή ιστοσελίδα , σημείωσε σε σχετική ερώτηση, δίνοντας το στίγμα του για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός:
«Συνήθως τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Φτιάχνουν κόμμα από αριστερά του Τσίπρα